Kedden, szerdán és csütörtökön a hétszeres motoros világbajnok, Valentino Rossi is részt vett a Forma-1-es csapatok hivatalos tesztjén Valenciában. A teszten ott volt a Renault, a Honda, a Toyota, a McLaren, a Williams, valamint a Red Bull és a BMW is. Igazi megmérettetés volt ez Rossi számára, hiszen korábban csak a Ferrari pályáin, Fioránóban és Mugellóban körözött zárt ajtók mögött.

A pilóták örömmel üdvözölték az olasz világsztárt, Jarno Trulli hivatalos levélben köszöntötte a motorost. Mark Webber kijelentette, hogy Rossi bátor, amiért nem fél a legjobbakkal együtt pályára menni. A spanyol pályán körülbelül 6000 szurkoló figyelte a pilótákat, a legtöbben Fernando Alonso és Valentino Rossi miatt mentek ki. A sajtó érdeklődésének középpontjában is az olasz volt.

Míg legtöbben a legújabb versenyautókat tesztelték, Rossi a Ferrari régebbi autójával körözött, amelybe az idei szabályoknak megfelelően lefojtott V10-es motort szereltek. Az első nap nem sikerült túl jól a motorosnak, hiszen az esőben már a legelső körben kicsúszott a pályáról. Aznap nem is próbálkozott többet.

Szerdán már sokkal hosszabban tesztelhette a F2004-et, ami a hozzáértők szerint a V10-esnek köszönhetően egy másodperccel gyorsabb, mint az idei autók. Rossi 51 kört teljesített a második napon, és legjobb ideje (1:12.85) egy másodperccel volt rosszabb, mint Michael Schumacheré. A leggyorsabb ekkor Fernando Alonso volt a Renault-val, tőle másfél másodperccel maradt el és összességében kilencedik lett a 15 résztvevő között.

Ezúttal is a kavicságyban fejezte be a körözést a pilóta, a három nap alatt összesen öt alkalommal csúszott ki. Ezzel azonban nem volt egyedül, mások is hibáztak a pályán. Csütörtökön Michael Schumacher 1:11.649-re javította idejét, de Rossi is sokat fejlődött, ezúttal csak hét tizeddel maradt el. Ezen a napon is Alonso volt a leggyorsabb, akitől 1,4 másodpercet kapott Rossi. A Moto GP sztárja végül a 12. helyen zárt, megelőzve két McLarent, egy Toyotát és egy BMW-t.

A Moto GP sztárja csütörtökön 54 kört autózott és izgalmas harcot folytatott Jacques Villeneuve-vel és Pedro De la Rosával. A csatározást Rossi és Villeneuve is a kavicságyban fejezte be. Rossi ennek ellenére elégedetten távozott Spanyolországból, ahonnan Katarba utazott, hogy a Yamaha legújabb motorjával immár hazai terepen csillogtassa meg tudását.

“Fantasztikus lehetőség volt ez számomra, valóban elégedett vagyok. Ennek ellenére visszatérek a motoromhoz, idén ott kell helytállnom. A Ferrari és én is a világbajnoki címet akarjuk megszerezni, reméljük sikerül.” – mondta a teszt után Rossi.

Bár a Moto GP-ben többen úgy vélik, Rossi csak hobbiból autózik, a pilóta és édesapja is beszélt a váltásról. Mindketten elmondták, a nyáron dől el, hogy a pilóta hol folytatja pályafutását. A szerződése 2006 év végéig köti a Yamahához.