Az eladhatatlan, túltervezett ingatlanok örök emlékműve lehet ez a hatalmas birtok, amit Los Angeles leggazdagabb környékén húztak fel, és 155 milliárd (!) forintért próbálnak meg eladni. Hol járunk? A helyszín az angyalok városa, pontosabban Bel Air. Ez a negyed része a West Hollywood és Beverly Hills által alkotott úgynevezett platina-háromszögnek, amely gazdagsága miatt kapta nevét, és Los Angeles legelitebb része.

Nile Niami volt filmproducer, jelenleg ingatlanfejlesztő itt építette meg az ország, de talán a világ egyik legfényűzőbb, leghatalmasabb lakóházát, ami tulajdonképpen egy fényűző kripta, gigantikus terekkel, és lélekölő giccsel. 

Senkinek sem kell az USA legdrágább luxusvillája 1

A The One összesen 9755 négyzetméter alapterületű, 21 hálószobája és 42 fürdőszobája van, a legnagyobb hálószobája 511 négyzetméteres. Tulajdonképpen egy saját pláza, aminek lakóházként annyi funkciója van, mint egy elefánt méretű pénisznek. Inkább kényelmetlen dísz, mint praktikus eszköz.

Van itt még 50 férőhelyes garázs, egy hatalmas könyvtár, egy komplett nightclub, és egy 10 ezer palack befogadására alkalmas borospince, bowlingpálya, teniszpálya és öt úszómedence. Tehát nem csak pláza, de sportcsarnok is egyben. 

Csak egy probléma van még vele. Vagyis kettő: nincs kész, és nincs kifizetve.

Ezek a gondok bármilyen méretű háznál húsba vágóak, de a tíz éve épülő ingatlanra Nile Niami cége 56 milliárd forintos adósságot halmozott fel, olyan hitelezőktől, akik nagyon-nagyon szeretnék visszakapni a pénzüket. Próbálták már eladni nyomott áron, 500 millió helyett 350 millió dollárért, de nem jártak sikerrel. A visszafizetési határidő viszont lejárt, így megindult a jogi huzavona a tulajdonjogokat illetően.

Most a bíróság előtt ül az ügy, azt próbálják eldönteni, hogy mégis mennyit ér 2021-ben Los Angeles tetején ez a befejezés előtt álló üveg- és márványhegy, valamint azt, hogy ebből az összegből kinek mennyi jár. A helyzet rendezésével megbízott Theodore Lanes azt mondja, az ügy meglehetősen bonyolult, nagyon hosszú a rendbe hozandó dolgok listája. A legfontosabb, hogy a házat minél előbb lakhatóvá tegyék, és beszerezzenek minden szükséges engedélyt.

A labda tehát jelenleg az értékbecslők oldalán pattog, a “The One” pedig úgy tűnik, tovább gyűjti a port és a pókhálókat.