Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski történelmet írtak, tulajdonképpen azzal, hogy beszálltak egy űrtaxiba. Öt hónapig készültek rá, de amikor eljött a nagy nap, akkor már nem akadt teendőjük. Tegnap órákon át várták a Crew Dragon űrkapszula gyomrába szíjazva, hogy elinduljon a kaland, amely során nem ők irányítják az űrhajót.  

Ehhez egyiküknek sem kellett évekig tartó bonyolult képzésen részt venni, több évig repülni a légierő kötelékében. Mindegyikük civil, és ha a visszatérés is olyan sikeres lesz, mint a kilövés, akkor megvalósulhat Elon Musk álma, és egyre elérhetőbb lesz az űrbe való kijutás.

Természetesen nem felkészületlenül indultak el, az öt hónap meglehetősen intenzív képzést tartalmazott, a súlytalanságot szimuláló repülésektől kezdve a küldetés teljes időtartamát lefedő gyakorlatokig. Vagyis eltöltöttek ők már három napot egymás mellett ebben a szűk kapszulában, ami több szempontból is hasznos.

A SpaceX Dragon automatizált űrkapszuláját egy Falcon 9-es hordozórakéta juttatta Föld körüli pályára, a floridai Kennedy űrrepülőtérről. A háromnapos út – a Time magazin információi szerint – 200 millió dolláros költségeit a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember finanszírozta, tulajdonképpen bérbe vette a kapszulát. 

Eddig tökéletes az űrtaxi, a SpaceX civileket szállító egysége Föld körüli pályára állt 1

Isaacman jó érzékkel nem a haverjait vitte fel, inkább próbált jótékonysági hangulatot adni az utazásnak. Két ülést a St. Jude gyerekkórháznak adott, onnan érkezett Arceneaux, egy ráktúlélő, aki most a kórházban dolgozik, és Chris Semborski is. A negyedik utas, Sian Proctor, egy geológus professzor, ő online nyerte a jegyet 585 kilométer magasra. 

Ebben a magasságban a Crew Dragon 90 percenként egyszer kerüli meg a Földet mintegy 27 000 km/órás sebességgel. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix megbízásából. Az ebből származó bevételt az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórháza kapja meg.