Az űrkutatás állandó témája a Hold- és Mars-utazás, illetve a hosszabb ideig tartó letelepedés a bolygókon. Hosszú ideje vizsgálják már a témakört a kutatók, de olykor az űrkutatástól távolabb álló tudományterületekről érkeznek érdekesnek, akár hasznosnak is ígérkező ötletek.

Ilyen a Bjarke Ingels Group koncepciója is, melynek lényege, hogy a Holdon 3D-nyomtatással készülő élőhelyen élhetnének az emberek. Erre már a Földön is van példa, miért ne működhetne pár százezer kilométerrel arrébb?

A fánk alakú épületek technológiai részletei még nem ismertek, de az biztató lehet, hogy a projekt résztvevői között találni 3D-nyomtatással foglalkozó céget, illetve a NASA részéről a Marshall Űrközpontot is. A tervek szerint a Holdon található kőzetek lennének az életterek alapanyagai, a földi teszteken ezért ahhoz hasonló anyagokkal kísérleteznek.

Nyomtatóval építkeznének a Holdon 2Nyomtatóval építkeznének a Holdon 3

A projekt előrehaladtával a terv az lehet, hogy önálló munkavégzésre alkalmas robotokat küldjenek a Holdra, akik maguktól felépítik a házakat, mielőtt az emberek is megérkeznének.