A szakértők valóságos árrobbanásra számítanak a magánrepülőgépek piacán, amint egyre több gyártó készíti el tisztán elektromos típusait. Ezek vételára óhatatlanul magasabb lesz, mint a hagyományos társaiké (ahogy a villanyautók is többe kerülnek a belső égésű motorral szerelteknél), ám üzemeltetésük a töredékébe: akár 70-80 százalékkal kevesebbe kerülhet, ráadásul használat közben nem szennyezik a levegőt, és akkor még nem beszéltünk a nagyságrendekkel alacsonyabb zaj- és rezgésszintről, ami komfortosabbá teszi az utazást.

Ennek a most fejlődő piacnak az első igazán fényűző képviselője lehet az Eviation Alice, egy kilenc utas szállítására alkalmas, kétfős személyzettel repülő gép. A 17,1 méter hosszú, 3,84 méter magas repülőgép szárnyfesztávolsága 18,0 méter. Hajtásáról három darab villanymotoros tolólégcsavar gondoskodik: egy-egy a szárnyvégeken elhelyezett gondolákban, egy harmadik pedig a géptörzs végén – az utóbbi arra szolgál, hogy a géptörzs mellett áramló levegőt felgyorsítva extra felhajtóerőt hozzon létre, így maga a törzs is szárnyként viselkedik.

Felszállásra kész az elektromos luxusrepülőgép 2

A villanymotorok teljesítményéről nincs információ, ismertek viszont az akkumulátorcsomag paraméterei: a lítium-ion egység összkapacitása félelmetes 820 kWh, ami 814 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé (plusz a kötelező biztonsági tartalék.) Az akkucsomag önmaga 3720 kg-ot nyom, ami a 6668 kilogrammos maximális felszállási tömeg több mint felét teszi ki. A repülőgép hasznos terhelhetősége így is 1134 kg – azaz utasonként 100 kilóval számolhatunk.

Felszállásra kész az elektromos luxusrepülőgép 3

Az Eviation Alice utazósebessége 407 km/óra, legnagyobb utazómagassága 9760 méter, felszállásához elegendő egy 793 méteres kifutópálya.

A vételárról, illetve az értékesítés kezdetéről nincsenek információk – a vállalat most kezdi meg az Alice tesztrepüléseit -, de azt már most elárulták, hogy az USA mellett Európa lesz az Alice elsődleges piaca.

Felszállásra kész az elektromos luxusrepülőgép 4

Az Eviation három látványos fimet készített: egy animációt, egy time lapse videót, amin a gyártás fázisai követhetők nyomon, és egy harmadikat, ahol az Alice életnagyságú, teljesen berendezett makettjét járhatjuk be. Ezek megtekintéséhez kattints ide!