Az autóiparban már hosszú évek óta körvonalazódik a zöld jövő, mostanra pedig a játékautók világát is elérte a környezetbarát irányzat. A Matchbox elhatározta, 2030-ig eljut arra a pontra, hogy valamennyi kisautóját, játékkészletét, illetve azok csomagolását 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból vagy bioalapú műanyagból gyártsa le.

Elkötelezettsége jeléül a Mattel bemutatta új Tesla Roadsterjét, ami az első olyan autó a Matchbox repertoárjában, mely 99%-ban újrahasznosított anyagokból készült, így karbonsemlegesnek minősítették. Várhatóan 2022-ben kerül a boltok polcaira, eladási számok tekintetében pedig azt várják tőle, hogy legyőzze a jelenleg kapható Roadstert.

Ennyire zöldek játékautók még nem voltak 1

Hogyan is jön ki a 99%?

A gyártó ezt az alábbi képen ábrázolja:

Ennyire zöldek játékautók még nem voltak 2

Az autó 62,1%-át az újrahasznosított cinkből készített kocsitest teszi ki, míg az ablakokhoz, a karosszériához, a kerekekhez és a beltérhez újrahasznosított műanyagot használtak (ez 36,9%-ot jelent), az 1%-ot pedig a rozsdamentes acélból alkotott tengelyek adják.

Nemcsak az anyaghasználatra figyelnek

Hogy hangsúlyozza a környezetvédelem fontosságát, a Mattel nemcsak az autók előállítására figyel majd oda, de további elektromos autók kicsinyített másait is elkészíti, hozzá töltőállomással. 

A jövőben emellett a csomagolóanyagokhoz olyan papír- és farostanyagokat fognak hasznosítani, amik rendelkeznek a Forest Stewardship Council (FSC) tanúsítványával. Az ötösével összerakott elektromosautó-modelleket már most is papírhabbal csomagolják.

Ennyire zöldek játékautók még nem voltak 3

Csak az idő tudja megmondani, hogy egy nap milyen értéket fognak képviselni ezek a kezdeményezések. Néhány évtized múlva talán már újrahasznosított anyagokból készült kisautókat fogunk mutogatni egy szerkesztőségi szemlében, a klasszikus példányok helyett, amikről tavaly készítettünk körképet: