Pár éve még csak műanyagból faragott szobrok sejtették, hogy eljön a személyi repülő eszközök kora, mára viszont akadnak működő prototípusok is. A drónokhoz hasonló repülők csábító ereje egyszerű kezelhetőségük, vezetésük nem lesz annyira bonyolult, mint egy helikopter üzemeltetése. 

A Jetson ONE már életnagyságú prototípusról készített videót. A négyrotoros, egyszemélyes gép remélhetőleg 25 percet tud majd levegőben tölteni a pilóta tömegétől függően, szóval olyan nagy túrákra nem lesz még alkalmas, de a látvány így is félelmetes. 

Nagy gyártók, a Toyota is lát ebben a technológiában fantáziát

A Toyota a Joby Aviation repülőgyárral, a Hyundai pedig az Uber Elevate légitaxi-szolgáltatóval lépett együttműködésre, hogy néhány éven belül légi közlekedési eszközökkel egészíthessék ki kínálatukat.

A Hyundai javarészt saját maga készül kifejleszteni egyelőre csak PAV (personal air vehicle, személyes használatú légi jármű) néven emlegetett, tisztán elektromos szerkezetét. A repülő (fenti képen) a pilótán kívül négy utast vihet magával, hatótávolsága akár 100 kilométer. A gépet a tervek szerint az Uber Elevate fogja üzemeltetni.

Úgy tűnik, eljön az utasszállító drónok kora 1

A Toyota ezzel szemben nem műszaki tudásával, hanem pénzzel – egész pontosan 394 millió dollárral – száll be a Joby C repülőgép fejlesztésébe. Ez szintén elektromos üzemű lesz, és ahogy a Hyundai-Uber repülője, ez is képes függőlegesen fel- és leszállni (VTOL).