526 méter és 14 centiméter – ilyen hosszú az az üveges aljú híd, melyet Kínában építettek, és azzal került be a Guinness-rekordok közé, hogy kategóriája leghosszabbja. A Kanton városától 300 kilométerre, a Lianzhou megyében található hidat a kínai Zheijang egyetem építészei tervezték úgy, hogy az belesimuljon a tájba.

Elkészült a világ leghosszabb üveghídja 1

A képre kattintva galéria nyílik

A legmodernebb építészeti technológiákat felvonultató híd járófelülete három réteg 4,5 centiméter vastag hőkezelt, laminált üvegből áll, melyek 99,15 százalékban átlátszóak. Kapaszkodni a hajlított rozsdamentes acélból készült korlátokban lehet az erre tévedő tériszonyosoknak, a pilléreket pedig pirosra mázolták, ezzel teremtve egy kis kontrasztot is.

Elkészült a világ leghosszabb üveghídja 2

A hídnak komoly terhelést kell majd kibírnia. Nem feltétlenül az átkelni kívánó embertömegek jelentenek majd kihívást, hanem az errefelé gyakran tomboló tájfunok. A fejlesztők azonban szélcsatornás tesztek és szimulációk tömkelegét végezték el, mielőtt véglegesen eldöntötték, hogyan néz majd ki a híd.

Elkészült a világ leghosszabb üveghídja 3

A szerkezet egyik legizgalmasabb része egy folyó felett található: aki itt letekint, az a 201 méterrel alacsonyabban kanyargó vizet látja. A híd ugyan csak nemrég nyitott meg, máris a térség egyik legfelkapottabb turistalátványosságává vált – ez nem is csoda, ugyanis a kilátás tényleg mesés, ahogy azt a képek és az alábbi videó is bizonyítják.

a videó a hirdetés után indul