A japánok kimaxolták a Covid-védekezést 1

Különleges közlekedésbiztonsági technológiát fejlesztett és tett globálisan elérhetővé a Toyota. Erről itt olvashatsz (érdemes, ha amúgy érdekelnek az ilyenek), de itt és most nem erről lesz szó, hanem a fenti fotóról. Első pillantásra semmi különös: egy autóipari tesztbábu, amit az akadályfelismerő, önfékező rendszerek vizsgálatára, minősítésére dolgozott ki a Toyota (amúgy nem igaz, mert valójában igenis különleges, spéci bábu – tényleg kattints ide, és olvasd el, miért!)

De nézd csak meg közelebbről:

A japánok kimaxolták a Covid-védekezést 2
A japánok kimaxolták a Covid-védekezést 3

A japánok kimaxolták a Covid-védekezést

A japánok kimaxolták a Covid-védekezést

A japánok kimaxolták a Covid-védekezést 6
A japánok kimaxolták a Covid-védekezést 7
Fotó megosztása:

Bizony, egy japán vállalatnál még a töréstesztbábuk is viselik a kötelező maszkot. A koronavírus-járvány idején senki nem kaphat felmentést a szabályok alól, még egy laboratóriumi segédeszköz sem. Az, hogy ez a konkrét kép az Egyesült Államokban készült (hiszen ezt a bizonyos fejlesztést a Toyota észak-amerikai központjában végezték), ebből a szempontból mellékes. Sőt: az USA-ban sokkal inkább szükség van a megfelelő viselkedési minta erősítésére.

Japán egyébként kivételesen jól teljesít a koronavírus elleni védekezés terén. Több mint 800 ezer embert teszteltek, ezeknek 4%-a bizonyult fertőzöttnek. Összesen 36 180 fertőzést regisztráltak, közel 25 ezren felépültek, és a mai napig alig több mint ezren haltak meg. Egyelőre nem világos, hogy az egyébként igen nagy népsűrűségű Japánban hogyan lehetett ilyen alacsonyan tartani a fertőzöttséget: a védőmaszk viselésének hagyománya, a kulturálisan kódolt fegyelmezettség (a kormány csupán kérte, de nem utasította az üzleteket a bezárásra) vagy az általánosan jó egészségi állapot mind szerepet játszhat ebben.