A keresztény egyházi évben húshagyókedd az utolsó nap, amikor utoljára húst lehet enni. Másnap ugyanis hamvazószerdával kezdetét veszi a nagyböjt, és indul a húsvétig tartó negyven napos megtisztulási időszak.

Részben a húshagyókeddhez kapcsolódik a világ egyik legveszélyesebb ünnepsége is. A mexikói San Juan de la Vega városában minden évben megrendezik a robbanó kalapácsok fesztiválját, erre idén február 25-én kerül sor. Az esemény pontos eredete homályba vész, de a helyiek így tisztelegnek városuk névadó szentje, Keresztelő Szent János előtt.

Az ünnepség napján a helyi fiatalok kimennek a város szélére, és mindenki hozza magával az otthon összeeszkábált kalapácsát. A fej helyén, illetve egy részén azonban robbanóanyag van, legtöbbször kálium-klorát és nátrium keveréke. A legbátrabbak nagyot sújtanak kalapácsukkal valamilyen kemény felületre, általában egy síndarabra.

Az utóbbi években a robbanószerkezetek mérete jelentősen megnőtt. Míg korábban legfeljebb egy hüvelykujjnyi robbanószerrel mindenki elégedett volt, manapság már mindenki azt szeretné, ha az ő kalapácsa durranna a legnagyobbat. A robbanások során a kalapácsok gyakran el is repülnek az emberek kezéből, a szétrepülő repeszek számos sebet okoztak, és égési sérülések is előfordulnak.

Annak ellenére, hogy évente körülbelül 5 tonna robbanóanyagot durrogtatnak el az ünnepen, eddig csak egyetlen embernek szakadt le a keze. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy hamarosan tragédiákat fognak okozni az egyre nagyobb robbanóanyagok.