Csúcsra érnek a Deepfake videók, és ez a csúcs egyre rémisztőbb. Most még nyilvánvaló, egyértelmű kamura, poénra használják a technológiát, de a hatás annyira megtévesztő, hogy megakadnak agyunk fogaskerekei. 

Már Mr. Bean arcát is tökéletesen illesztik rá egy csinos női modell, esetünkben a tehetséges színésznő, Charlize Theron testére. Amikor Tom Cruise vonásait varázsolják rá a Terminátorra, az nem ennyire döbbenetes, itt viszont olyan kontraszt van a test, a mozgás, és az arc között, hogy a hatás tényleg sokkoló. 

Íme az eredeti reklám, Mr. Bean fizimiskája nélkül.

Mi is az a deepfake?

Félelmetes kissé a ma még csak szórakoztató videók gyártására használt deepfake technológia. Dióhéjban arról van szó, hogy egy algoritmus ma már bárkinek ki tudja cserélni az arcát videofelvételen, ráadásul úgy, hogy alig lehet észrevenni a csalást.

“2018 januárjában jelent meg az felhasználóbarát, ingyenes alkalmazás, amely már szinte bárki számára elérhetővé tette a technikát. A FakeApp a Google nyílt forráskódú mélytanulás-rendszerét, a TensorFlow-t, valamint szabadon használható programozási könyvtárakat  használ, működtetéséhez pedig csak egy jó grafikai processzor, néhány gigabájt szabad tárhely és egy mesterséges neurális hálózat szükséges. Egy ilyen hardverrel egy 3-5 perces videó átlagosan körülbelül 40 óra alatt készül el – Qubit.hu