Sokan megijednek, ha közeleg a december és az karácsony körüli ünnepi időszak. A hagyományok szerint december 24-ig böjti időszak van, azonban manapság már kevés ember tartja magát ezekhez a tradíciókhoz. Míg régen a szegényesebb ételek és az ünnepi lakoma kiegészítette egymást, manapság jóval többet fogyasztunk ez alatt az idő alatt, mint korábban.

Ráadásul ezt nem egyszer játssza el az ember: vendégségből vendégségbe vonulnak a famíliák tízezrei december végén, amit szilveszterkor egy jó adag pezsgővel és virslivel zárnak le, de még január elejére is maradhat némi disznóhús és lencse, ami felteszi az i-re a pontot.

Így nem is csoda, ha a mérleg mutatója a szokásosnál is magasabb értéket jelez. Ezek alapján még az is lehetetlennek tűnhet, hogy kevesebb súlyt szedjünk föl, pedig ha ügyesek vagyunk, akkor nem jelent gondot az sem, hogy egyáltalán ne hízzunk.

Talán elsőre úgy tűnik, hogy csak kompromisszumok vállalásával lehet megőrizni a jelenlegi formát. Ha tudatosabban étkezik az ember, válogatott alapanyagokból készülnek az ételek, valóban ez lehet a benyomása annak, aki korábban nem figyelt erre. Viszont az étrendbe folyamatosan beépítve ezeket, a későbbiekben fel sem fog tűnni, így a karácsonyi menü készítésekor sem. Sokakat visszatarthat még az is, hogy az egészségesebb alapanyagok drágábbak, azonban felmerül a kérdés, hogy mi éri meg jobban: a drágább ételek megvásárlása a boltban, vagy az egészségünk és az a plusz idő, amit a felesleges kilók leadásával töltenénk?

Így kerüld el a plusz kilókat az ünnepek alatt 1

Már az is nagy lépés, ha a saját házunk táján elkezdünk az egészségesebb étkezés felé mozdulni, azonban a rokonait nem válogathatja meg az ember, így általában azt sem, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Ha igen, akkor szerencsés helyzetben vagyunk. Túlaggódni nem kell a helyzetet: odafigyelve a mennyiségre, mértékletes fogyasztással kordában lehet tartani a kilókat. Ez nem azt jelenti, hogy böjtölni kell (holott azt szokás szerint karácsony előtt illik), de ismerve az átlagos magyar hozzáállást, már az is valami, ha nem kipukkadásig tömjük a bendőnket.

Így kerüld el a plusz kilókat az ünnepek alatt 2

Az étkezés önmagában nem biztos, hogy megoldja a problémákat, bármennyire is figyelünk rá. Elviekben mindennapi életünk részének kellene lennie a testmozgásnak, azonban a magyarok fele egy 2017-es Eurostat-felmérés szerint semmit sem mozog. A karácsony ebből a szempontból ráadásul szintén kritikus időszak: télen az emberek alapvetően kevésbé hagyják el lakásukat, hogy sportoljanak valamit, az otthoni testmozgás pedig sokak esetében korlátokba ütközik. Az ünnepekben ráadásul gyakran megesik az, hogy az idő hiánya miatt nem sportolnak az emberek semmit.

Így kerüld el a plusz kilókat az ünnepek alatt 3

A kilók és a kalóriák elleni küzdelemben a leghatékonyabb fegyvernek a kardio mozgásokat tartják a szakemberek. Ilyen például a kerékpározás, a futás, az úszás vagy az evezőpad használata is. Ezek a gyakorlatok növelik a pulzusszámot, és a hosszútávú, alacsonyabb intenzitással végzett testmozgás hatékonyan égeti a zsírt szervezetünkben. Manapság már a téli időszakban sem kell lemondanunk a futás vagy éppen a kerékpározás öröméről, számos eszköz rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy akár a nappalinkban leadjuk az összegyűlt pluszsúlyt.

Egy 75 kilós ember fél óra kardioedzéssel 307 kilokalóriát égethet el. A napi ajánlott beviteli érték egy nap nagyjából 2000 kcal, de nem csak erre érdemes figyelni, hanem a mozgás közben elveszített ásványi anyagokra és nyomelemekre is – a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással ezeket is lehet pótolni.