Egyre több vállalkozás próbál a levegőből élelmiszert készíteni. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egy cég laboratóriumi körülmények között készíti vodkáját, mindössze víz és szén-dioxid felhasználásával.

Egy kaliforniai startup is beszállt a levegőbizniszbe. Az Air Protein terve az – ahogy arra a neve is mutat -, hogy a levegő szén-dioxid-tartalmát fehérjévé alakítja, hasonlóan a növényekhez, melyek szintén ezt teszik. A módszert a NASA fejlesztette ki, amikor egy hosszú ideig tartó projekt előtt alternatív élelmiszerforrásokat kerestek az űrhajósoknak.

A kutatás során rájöttek arra, hogy a hidrogenotróf mikroorganizmusok segítségével megoldható mindez, és a fehérjeporból tésztákat és shake-eket lehet készíteni. A kaliforniai központú startup azonban még tovább menne, és egy húsalternatívát készítene. A NASA eljárását tökéletesítve a korábban hónapokig tartó folyamatot órákra csökkentették.

Az Air Protein végső célja az, hogy egy, a gyorsétteremláncok hamburgereiben is használható műhúst készítsenek, de a jelenlegi zöldségből készült alternatíváknál jobbat. Ígéreteik szerint termékeikben nem lenne semmilyen hormon, antibiotikum, gyomirtó- vagy rovarölő maradvány. A cég azt ígéri, hogy már jövőre elérhető lesz kereskedelmi forgalomban a termékük.