Egy blogger felkerekedett, és elment Bajkonurba, űrhajókat nézni. Azonban nem egy kilövést akart személyesen megtekinteni, más érdekelte. A kazahsztáni város mellett – melyet egyébként Oroszország bérel az egykori szovjet tagállamtól – található egy elhagyatott terület.

A semmi közepén rohadnak ezek az űrhajók 1

Marat, a blog írója is ide készült. Mivel a zónába nem visz semmi, ezért a srácnak nem volt más választása, mint 36 kilométert gyalogolni a 37 fokos hőségben.

A semmi közepén rohadnak ezek az űrhajók 2

Ezen a helyszínen készültek volna a szovjetek a Buran (magyarul Hóvihar) űrprogramra. A szovjetek 1971 és 1993 között hasonló programot terveztek, mint a Nasa a Space Shuttle űrsiklókkal. Egyetlen gép készült el, a Buran, mely az amerikai űrsiklónál fejlettebb repüléstechnikával rendelkezett, így például képes volt önállóan, emberi beavatkozás nélkül leszállni.

A Buran használatához építettek egy modellt is. Az OK-MT segítségével a kilövés előtti műveleteket gyakorolták.

A semmi közepén rohadnak ezek az űrhajók 3

Az OK-MT (Galéria)

 

A Szovjetunió felbomlása után két évvel, 1993-ban pénzügyi okok miatt leállították a programot. Mindössze egyszer emelkedett a levegőbe az űrsikló, egy teszt alkalmával még 1988-ban. 2002-ben aztán a kész űrrepülő is elpusztult: a hangár tetőszerkezete, melyben tárolták, éppen a gépre omlott.

A semmi közepén rohadnak ezek az űrhajók 4

Ennyi maradt a Buranból

A Buran mellett itt található még az 1050 tonnás Energia M nevű rakéta mintadarabja is. A rendszert úgy tervezték, hogy alkotóelemei részben újrahasznosíthatóak legyenek, csakúgy, mint manapság a Spacex esetében. A képeken látható szerkezetet 1991 decembere óta nem mozdították el.

A semmi közepén rohadnak ezek az űrhajók 5

Monumentális az Energia M (Galéria)