A Volkswagen még a januári CES szórakoztatóelektronikai expón mutatta be a ChatGPT-t integráló fedélzeti infotainment-rendszerét, mostanra pedig a német autóipari konszern több márkájánál is szériaszolgáltatásként válik elérhető a mesterséges intelligencia.

Az Audi, a Škoda és a Volkswagen új generációs infotainment-rendszerrel rendelkező modelljeinél az MI-specialista Cerence-szel együttműködésben sikerült bevezetni az új szolgáltatást. A ChatGPT integrációja messze túlmutat az eddigi hangvezérlés képességein, felolvastathatók például a keresett tartalmak, információk kérhetők turisztikai látványosságokról vagy épp focimeccsekről, de akár matematikai feladatokat megoldásában is segít az MI, és ami a legfontosabb, a felhasználók immár természetes beszéd révén léphetnek interakcióba a járművel.

Megtanultak visszabeszélni az Audik, Škodák, VW-k 1

Kép: Volkswagen

A Volkwagen típusai közül az elektromos ID. család, valamint a legújabb Golf, Passat és Tiguan modellek (az IDA asszisztens részeként) kapják meg a Chat GPT-t, az Audinál a jelenleg az MIB 3 infotianment-rendszerrel rendelkező, valamint a jövőben a E3 1.2 architektúrával rendelkező típusok, míg a Škodánál a Laura asszisztens 4.0-s vagy afeletti változatával bíró autók (az új Superb és Kodiaq, a frissített Octavia és Enyaq) kapják meg a funkciót. A ChatGPT mindegyik Volkswagen-csoportos autóban angol, német, spanyol vagy cseh nyelven képes beszélgetni.

A SEAT és a Cupra modelljeiről, a Volkwagen haszonjárműveiről egyelőre nem érkezett információ ezt illetően.