Felénk inkább csak a hardcore autóverseny-rajongók ismerik, de hazájában, Ausztráliában igen nagy népszerűségnek örvend a motorsport ottani csúcsát jelentő V8 Supercars túraautó-széria, melyben 600 lóerős – a névből is sejthetően – V8-as motorokkal szerelt kocsikkal döngetnek.

Három éve a széria partnere a sokszoros díjnyertes nedűket előállító NED whiskyfőzde, amely az együttműködés keretében különleges kiadású italokat is forgalmaz.

A V8 Supercars leghíresebb versenye, a Bathurst 1000, melynek dübörgése a szó szoros értelmében a NED italának egyik „összetevője”. A főzde „Sounds of Bathurst” whiskyjeit a versenyeken az autók fedélzetén mostanában rögzített, valamint archív hangfelvételek lejátszásával érleli, a hordókba töltött italt 2000 órán keresztül bombázzák a motorzajjal hangszórókon keresztül.

Nem vicc: V8-as motorokkal érlelték ezt a whiskyt 1

Az idei bathursti futam rajtja (Kép: Getty Images)

Innen egyszerű marketingfogásnak tűnik, de a NED-nél állítják, hogy a hanghullámok egyedi aromát kölcsönöznek az italnak.

A NED a 2023-as idény, még pontosabban a bathursti futam 60 éves jubileuma kapcsán egy Retro, valamint egy Innovation Label kiadást dobott piacra a 45%-os alkoholtartalmú, 500 ml-es kiszerelésű, „hangérlelt” italából, melyet megfejeltek még egy „Strating Line” fantázianevű testvérrel. A korlátozott kiadású italokat palackonként 99,95 ausztrál dollárért (23 ezer Ft) kínálják, az ünnepi hármas pakk 289 dollár (66 ezer Ft), igaz, azt már el is kapkodták.

Nehézfémmel is működik

Nem csak a NED-nél merült fel az erős, ütős hanggal való whiskyérlelés ötlete, a világ legnagyobb metálbandája, a Metallica a saját számainak döngölésével teszi egyedivé a maga italát.

Nem vicc: V8-as motorokkal érlelték ezt a whiskyt 2