Jelenlegi ismereteink szerint mindössze a delfinek, illetve mi, emberek szeretkezünk élvezetből, minden más faj csakis a fajfenntartás miatt párosodik. A kiegyensúlyozott szexuális élet pozitívan hat az ember lelki és testi egészségére, és hozzátartozik a teljes élethez.

Ez egy kétirányú rendszer, ugyanis az egészségi állapot kihathat a hálószobai teljesítményre is. Az alábbiakban egy olyan betegséggel foglalkozunk, amely közvetlen hatással van a férfiak szexuális aktivitására. Ha sűrűn tapasztalnak problémákat az ágyban, előtte jó eséllyel már találkoztak a betegség egyéb tüneteivel is.

A prosztatagyulladásról van szó – és akár bevalljuk magunknak, akár nem, hogy valami nincs rendben, minden tizedik férfi élete során átesik legalább egyszer ezen a problémán. A gesztenye méretű szerv feladata a spermiumok előre jutását segítő váladék termelése, jelenlétét pedig nem is érezzük addig, amíg az egészséges.

Ám ha gyulladás lép fel, a helyzet változik. Hogy pontosan hogyan, az egyénenként eltérő lehet: fontos megérteni, hogy nem mindenki tapasztal szexuális problémákat a prosztatagyulladás miatt, és akik tapasztalnak, azok szexuális életét más és más szinten befolyásolhatja a betegség.

Csütörtököt mondtál az ágyban? Ez lehet a háttérben 1

A prosztata gyulladása fájdalmat okozhat a pénisz tövénél. Fájdalmas lehet a magömlés, valamint véres ondó is előfordulhat miatta. Ezek már önmagukban elég lelombozóak tudnak lenni. Az állandó vagy csak néha-néha megjelenő fájdalom stresszt és szorongást okozhat, ami erekciós zavarokhoz, a libidó csökkenéséhez vezethet. Mindez növeli az önbizalomhiányt, valamint a szexuális teljesítőképességgel kapcsolatos folyamatos aggódást okoz.

Szerencsére a helyzet kezelhető. Többféle módszer közül választhatunk, de mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy nulladik lépésként le kell küzdeni a büszkeséget és be kell látni, hogy valami tényleg nincs rendben odalent, és ezzel kezdeni kell valamit. Ne habozzunk segítséget kérni, ha szükség van rá, hisz ezt követően tudjuk csak elkezdeni a problémára fókuszáló megoldások alkalmazását!

Csütörtököt mondtál az ágyban? Ez lehet a háttérben 2

Orvosi kezelés

Az első lépés lehet az orvosi kezelés igénybevétele. Egy urológus szakorvos a vizsgálatot követően adhat akár életmóddal kapcsolatos tanácsokat, emellett felírhat kifejezetten a prosztata gyulladását enyhítő gyógyszereket és antibiotikumokat.

Szexuálpszichológia és -terápia

Nem garantált, hogy az orvosi kezelést követően, a probléma elmúlásával helyreáll a szexuális élet: a teljesítőképesség miatti szorongás és stressz megmaradhat, további kudarcokat okozva. A párkapcsolaton belüli nyitott és őszinte kommunikáció feloldhatja ezeket, de előfordulhat, hogy ez is kevés. Ilyenkor hasznos lehet a szexuálterápia: a szexuálterapeuták, illetve -pszichológusok segíthetnek a negatív érzések kezelésében.

Csütörtököt mondtál az ágyban? Ez lehet a háttérben 3

Életmódbeli változtatások

Ezekkel párhuzamosan érdemes fenntartani vagy átállni egy prosztatabarát, egészségesebb életmódra. A rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés és a stresszkezelés hozzájárulhat a szexuális egészség javításához is. Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, a sport pedig a stresszkezelésben is segít.

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.  Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Csütörtököt mondtál az ágyban? Ez lehet a háttérben 4

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!