Vitán felül áll, hogy a prosztatára a rosszindulatú elváltozás leselkedik a legnagyobb veszélyként, de ennek esélye inkább idősebb korban nő meg. Az 50 évnél fiatalabb férfiaknak viszont számos, nem rákos megbetegedéssel járó, de komoly problémákat okozó prosztatabetegséggel kell szembenézniük. Ha ezeket csoportosítani akarjuk, akkor alapvetően négy bajt nevezhetünk meg. Most megmutatjuk, melyek ezek.

Jóindulatú megnagyobbodás

A negyedik legveszélyesebb a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH), amely elsősorban vizelési nehézségeket okoz. A betegek leggyakrabban a gyakori és sürgető esti vagy éjszakai vizelési inger révén jönnek rá, hogy valami nincs rendben. Rendszeres kísérő tünete még ennek a betegségnek, hogy az ember sohasem érzi úgy vizelés után, hogy rendesen ki lenne ürítve a hólyagja. Sőt, akár utócsepegés is előfordulhat, ami kellemetlen és kínos lehet akkor, ha ez már nem a piszoár fölött történik.

Jó hír, hogy a BPH által okozott panaszok rögtön az elején, már az esetek jelentős részében akár gyógynövényekkel, akár gyógyszeresen jól kezelhetők. Ha sokáig halogatja az ember a kezelést, a hosszú évek alatt súlyosabb tünetek alakulnak ki, és már a gyógyszeres terápia nem hoz eredményt, műtéti beavatkozás válhat szükségessé. Ezzel a betegséggel egyébként a férfiak nagy része találkozik időskorban, de odafigyeléssel kordában tartható.

Betegség, amely ugyanott támad, mégis többféle lehet 1

Akut prosztatagyulladás

Az akut prosztatitisz hátterében az esetek legnagyobb részében bakteriális fertőzés áll. A legtöbbször valamilyen, egyébként a bélben található baktérium átkerül a húgycsőbe, ott elszaporodik, és gyulladást okoz. Ilyenkor a gyulladás nemcsak a prosztatát érintheti, hanem a húgyhólyagot, a húgyvezetékeket és akár a veséket is. Az akut, bakteriális eredetű prosztatagyulladás a betegség legritkább, de egyben legsúlyosabb formája. Általában nagyfokú elesettséggel, magas lázzal, heves fájdalommal, komoly vizeletürítési nehézségekkel jár együtt. Szóval fogalmazhatunk úgy, hogy nehéz „nem észrevenni”. Ennek dacára ez az egyik legkönnyebben kezelhető prosztatabetegség, mivel antibiotikumokkal jól gyógyítható, és általában szövődmények nélkül gyógyul.

Krónikus prosztatagyulladás

A fentiekkel ellentétben ugyan a krónikus prosztatagyulladást is baktériumok okozzák, de a tünetei kevésbé jellegzetesek, mint az akut prosztatagyulladásé. Legjellemzőbb tünete a tompa alhasi feszítő fájdalom, amelyet a férfiak gyakran stresszként interpretálnak. Mivel kifejezetten hosszú lefolyású betegség, ezért a vizelési zavarok és a feszülés intenzitása hol alábbhagy, hol felerősödik. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a baktérium mindvégig jelen van, de a jellegtelen tünetek miatt a beteg mindvégig abban reménykedik, hogy a tünetek majd maguktól megoldódnak. A krónikus prosztatagyulladás szexuális problémákat okozhat, mert az erekciós zavarok, a fájdalmas ejakuláció vagy az aktus után jelentkező medencefájdalom tönkreteheti a meghitt együttléteket.  A betegség ugyanakkor antibiotikum-terápiával gyógyítható.

Betegség, amely ugyanott támad, mégis többféle lehet 2

Az első

Az 50 év alatti férfiak esetében a legveszélyesebb prosztatabetegség a kismedencei fájdalom szindróma (CPPS), amelyet gyakran krónikus, nem bakteriális eredetű prosztatagyulladásnak is hívnak. A kellemetlen betegség egyetlen tünete a nemi szervekre és gáttájékra lokalizálható, változó intenzitású, szakaszosan és nagyon véletlenszerűen jelentkező fájdalom. Gyakran teljesen váratlanul és hirtelenül lép fel zsibbadás, feszülés vagy húzódás a kismedencében. A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás (CPPS) miatt jelentkező fájdalom kisugározhat a gáttájékra, a herezacskóba és a herékbe, a hímvesszőbe és a húgyhólyagba, a végbélbe és a hát irányába.

Hosszú távon a CPPS elég komoly testi és lelki problémákat okozhat. A szexuális élet gyakorlatilag teljesen megszűnhet az ebben szenvedő férfiak számára, ami idővel szorongást, depressziót okozhat.

A betegség elnevezése, a „fájdalom szindróma” utal arra, hogy a kórkép nem gyógyítható, csak a furcsa fájdalmak enyhítésére van lehetőség, ezért került ez a kórkép az első helyre.

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.  Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Betegség, amely ugyanott támad, mégis többféle lehet 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!