Még márciusban írtunk róla, hogy a karib-tengeri Antigua és Barbuda megelégelte, hogy egy orosz műtrágyamágnás oligarcha az ukrajnai háború kitörése után „náluk felejtette” 115 millió dolláros luxusjachtját.

Andrej Gurijev 2007-es építésű, 82 méter hosszú, hat lakosztályos, feszített tükrű medencével és helikopterleszállóval is rendelkező, Alfa Nero névre hallgató hajója karbantartás nélkül, érintetlenül horgonyzott a Falmouth Harbour kikötőben, veszélyt jelentve a hajózásra.

A szigetország kormánya tavasszal tíznapos határidőt adott, hogy az Alfa Neróért jelentkezzen a tulajdonosa, és miután ez nem történt meg, a hajót kisajátították, majd árverésre bocsátották.

Mostanra megvan az új tulajdonos, a Google/Alphabet 2001 és 2019 közötti vezére, Eric Schmidt. A 68 éves üzletember vagyonát 20,3 milliárd dollárra becsülik, amivel a világ 82. leggazdagabb embere.

Schmidt az Alfa Neróért 64 millió dollárt (21,8 milliárd Ft) fizetett, ami számára jutányos ár, míg Antigua és Barbuda számára kész lottónyeremény, hiszen ez az összeg a szigetország GDP-jének nagyjából 4%-ának felel meg.

Az Alfa Nero sorsa rendeződött, ám nem ez az egyetlen magára hagyott orosz jacht, Olaszországban is vesztegel egy hasonló luxushajó, annak fenntartása igen komoly összegeket emészt fel, nem csodálkoznánk, ha ragadós lenne a karibi példa…