Más bolygók hangjait hallgatni mindig különleges, még akkor is, ha maga a hang nem túl izgalmas. Korábban a NASA már megmutatta, milyen hangokat rögzített az InSight űrszonda:

A fent meghallgatható hangokkal szemben a Perseverance marsjáró olyasmit rögzített, ami tisztán kivehető. 2021. szeptember 27-én a rover mikrofonjai felvették, amint egy porördöggel találkozott a szerkezet. Ez a jelenség a Földön is megfigyelhető, száraz nyári időszakokban fordul elő általában. Nézd meg a videót:

a videó a hirdetés után indul

A laikus fül számára a zaj nem különbözik attól, amit saját bolygónkon hallunk egy fuvallatnál, azonban a NASA szakemberei szerint ez a rövidke felvétel is sokat segít nekik kutatásaikban. A hang elemzésével ugyanis több tapasztalatot szerezhetnek a Mars felszínén lévő por viselkedéséről, mellyel tervezni kell az egyes Mars-misszióknál.

A por ugyanis többek között erodálhatja a hővédő pajzsokat, a tudományos műszerekben is kárt okozhat és lerakódhat a napelemekre, működésképtelenné téve azokat.

A fenti videó felső részén egyébként az a fotó is látszik, amit a 2021. február 18. óta működésben lévő rover készített a porördögről.