A világ legtöbb emberére, de a magyarokra különösen jellemző, hogy nem szeret beszélni a pénzről és a vagyonról. Sokszor még legjobb barátaink vagy közeli családtagjaink anyagi helyzetével sem vagyunk tisztában, a fizetésekről nemigen beszélünk, ahogy a megtakarításokról sem.

Pont ezzel ment szembe a jelenkorunk társadalmának már nem egyszer görbe tükröt mutató művészeti csoport, az MSCHF. Egy Miamiban található galériába betettek egy ATM-et, mely a szokásos funkciók mellett egy extra kijelzőt is kapott, melyen megjelent a frissen készült fotó mellett az egyén aktuális egyenlege dollárban.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

MSCHF (@mschf) által megosztott bejegyzés

Az összhatás így kicsit olyan lett, mint egy játéktermi gép, ahol a nevek mellett feltűnnek a legmagasabb pontszámok. Az alkotók egyébként nagyobb érdeklődésre számítottak, de hamar kiderült, hogy az emberek félénkebbek annál, mint amikor Instagramon kérkednek a vagyonukkal, drága autókkal, ékszerekkel és ruhákkal pózolva.

A listát egyébként valaki 2,98 millió dolláros (1,15 milliárd forintos) egyenleggel vezette a legtöbb videón, ami a helyszínen készült, de látható volt több üres egyenleges felirat is, melyet a kártyabeolvasást követően vicces animáció követett a képernyőn. A későbbiekben Amerika-szerte több helyen is feltűnhet a különleges ATM, időközben törölt adatokkal.