Nem volt még ehhez hasonló tapasztalatunk, de aligha tartjuk elképzelhetőnek, hogy miközben valahol Ázsiában éppen a világ legmagasabb hegyeit mássza valaki, eszébe jut, hogy pénzt kellene felvennie. Pedig van erre lehetőség, mégpedig Pakisztánban, a kínai határ mellett egy ATM-nél.

Ez a világ legmagasabban található bankautomatája, a 2016-ban a pakisztáni nemzeti bank által beüzemelt gépezet szél- és napenergiával működik 4693 méteres tengerszint feletti magasságban.

Mindez jól hangzik, de azt azért hozzá kell tenni, hogy maga az üzembe helyezés procedúrája is négy hónapig tartott, ráadásul időnként azért fel is kell tölteni készpénzzel az automatát, melytől 82 kilométerre található a legközelebbi bank. Mindezt 2-2,5 órás utazást követően teszi meg az a személy, aki ezzel foglalkozik, miközben dacol az extrém erejű széllel, a viharokkal és a gyakori földcsuszamlásokkal.

Az ATM-et pár hetente fel is kell tölteni, ugyanis az erre élő néhány ember, valamint a fizetésükhöz itt hozzáférő pakisztáni határőrök le-levesznek nagyjából 9,6 millió forintnak megfelelő összeget.