Ha van a drágakövek között most igazán felkapottnak mondható típus, az a rózsaszín gyémántoké. Ezen drágakövek ára folyamatosan növekszik, hiszen egyre gyérebben fordulnak elő.

Nem is volt meglepő ennek tudatában, hogy 20 percig ment a licitcsata Hongkongban a Sotheby’s aukciósház október 7-ei árverésén egy 11,15 karátos rózsaszín gyémántért. A feleket nem nagyon hatotta meg, hogy maguk a szervezők „csak” 21 millió dollárra becsülték a kövecske értékét: a győztes licitáló nem kevesebb, mint 57,7 millió dollárért (25,4 milliárd forintért) vihette azt haza.

Rekord, ilyen drágán még nem vettek gyémántot 1

Ennél többet csak egyszer fizettek gyémántért bármilyen árverésen: 2017-ben 71,2 millió dollárért vettek meg egy 59,6 karátos, tehát egy jóval nagyobb rózsaszín drágakövet. Gyémánt-egységár tekintetében azonban a frissen eladott drágaság tarolt, nem kicsit: eddig 4 millió dollár/karát áron ment el az aukciók történetében a legdrágább gyémánt, ám a hongkongi csúcsdöntő karátonkénti 5,17 millió dollárral (2,28 milliárd forinttal) vette át a vezetést.

A rózsaszín gyémántok fő forrása a nyugat-ausztráliai Argyle bánya volt, ám azt 2020-ban bezárták.