Fontos nap lesz a NASA történetében szeptember 26.: ezen a napon vetik be élesben a DART-ot, vagyis azt az űreszközt, melyet direkt nekivezetnek egy aszteroidának. Egy nagyszabású tesztre készül ezzel az űrügynökség: ki akarják próbálni, hogyan tudnának eltéríteni olyan objektumokat a pályájukról, melyek a jövőben potenciális veszélyt jelenthetnének a Földre.

A kísérletezést azért a Földtől jó messzire, 32 millió kilométerre végzik: a DART is tíz hónapig utazott a helyszínre azok után, hogy tavaly novemberben kilőtték a SpaceX Falcon 9-es rakétájával. Az ütközés napjáig a rendszer még három röppálya-korrigáló manővert fog végezni, hogy csökkentsék a hiba lehetőségét. Ezt követően veszi célba a Dimorphos nevű aszteroidát.

Ahogy arra az Európai Űrügynökség korábban rávilágított, jelenleg nem tudnak a szakemberek olyan aszteroidáról vagy egyéb objektumról, mely a bolygónkba csapódva lokális vagy világméretű katasztrófát okozna. Hozzátették azonban, hogy 10-100 méteres átmérőjű aszteroidából rengeteg található az univerzumban, melyeket nem térképeztünk fel, így jobb ébernek lenni. Már egy 17-20 méter átmérőjű meteor becsapódása is nagyobb energiafelszabadulással és pusztítással járna, mint a hirosimai atombombáé volt, leszámítva persze a sugárzást.

Bolygónkba egyébként nagyjából kéthetente csapódnak 1 méteres átmérőjű darabok, melyek szintén jelentősek, de többségük nem okoz kárt.