Ha egy nyomtatópatron vagy toner kifogy és már nem lehet vele nyomtatni, az nem azt jelenti, hogy teljesen kiürülnek. Viszonylag sok anyag marad még bennük, melyeket igazán sehogy sem lehetett hasznosítani – egészen eddig. A Canon azonban összefogott egy aszfaltgyártó céggel az Egyesült Államokban, akik a közös kísérletezést követően ma már minden tonerport megvesznek, ami a fent leírt módon kimaradt.

Ehhez előbb a Canonnak ugyan szét kell szednie a tonereket, melyek műanyag borításából újabb toner készül, a belső fémrészeket pedig erre szakosodott cégek dolgozzák fel. A megmaradó tonerporból pelleteket készítenek, melyek ezt követően az aszfaltgyárba mennek, ahol színező- és kötőanyagként funkcionál a finom műanyagból, szénporból és szilícium-dioxidból álló keverék.

Az alkalmazást többéves biztonsági és környezetvédelmi tesztsorozat előzte meg, de mára Virginia államban engedélyezték a használatát élesben is. Hasonló projekttel egyébként már 2013-ban is kísérleteztek Ausztráliában, Melbourne utcáit borították ezzel az anyaggal.