Több mint tízéves fejlesztési munka eredménye a Mirocopter SCH-2A, melyet szándékosan úgy terveztek és álmodtak meg, hogy ez legyen a világ legolcsóbb helikoptere. Ezt sikerült is összehoznia a tervezőknek Szlovéniában, akik 35 ezer dollárért, átszámítva 14,5 millió forintért kínálják a gépet.

Ránézésre nem túl bizalomgerjesztő a 113 kilós jármű, mellyel akár 100 km/órával is repülhetnek a bátrabbak. A repülő szerkezet egyik különlegessége, hogy a hagyományos helikopterekkel szemben itt nincs farokrotor, a 60 lóerős kétütemű erőforrás két, egymással ellentétes irányban forgó rotort hajt a pilóta feje felett. Ezek együttesen stabilizálják repülés során a helikoptert, mellyel egy órát lehet a levegőben tölteni egyhuzamban: üzemanyagtankja 19 literes, fogyasztása pedig 17 liter/óra.

Ez a jelenleg kapható legolcsóbb helikopter 1

A 4,3 méter hosszú és 1,5 méter széles szerkezet biztonságos fel- és leszállásához elég egy 9 méteres üres terület, kezdő pilóták számára ideális tanulógép lehet. Az Egyesült Államokban például az ilyen gépekre egy egyszerűsített repülési vizsga is elegendő, nem kell letenni hozzá a standard helikoptervizsgát.