2010 és 2013 között Vilmos herceg a brit légierő szolgálatában állt: ha úgy hozta a szükség, egy kereső- és mentőhelikopterrel emelkedett a levegőbe Észak-Walesben. A brit trónörökös 156 küldetést teljesített szolgálati ideje alatt, köztük egy olyan esettel, amikor egy 16 éves úszót kellett kimenteniük.

Nem sokkal később, 2015-ben leselejtezték a sárga Sea King helikoptereket, melyeket még 1978-ban gyártott a Westland nevű cég. Jó szolgálatot tettek az Öböl-háborúban, a délszláv konfliktusoknál is bevetették őket és Afganisztánban is repültek velük. Az idő azonban eljárt felettük.

 

A gépek közül nem mind végezte a roncstelepen, sőt: egy brit üzletember, Ben Stonehouse hármat is megmentett a pusztulástól, és úgy döntött, felújítja őket. Nem az volt a célja, hogy újra röpképesek legyenek a helikopterek, nagyjából 120 millió forintos befektetéssel kávézót és szálláshelyet csináltak belőlük az elmúlt négy év alatt.

Szállás lett Vilmos herceg mentőhelikopteréből 1Szállás lett Vilmos herceg mentőhelikopteréből 2

A helikopterekhez kívülről nemigen nyúltak hozzá, így a gyanútlan emberek nem is sejthetik, hogy belül ágyak, asztal és fiókok fogadják katonai felszerelések helyett. Egy ilyen gép elég nagy ahhoz, hogy akár egy ötfős család is elférjen benne, igaz, a fürdőszobáról le kell mondani: az egy külön épületben található. Mindezzel együtt remek a hangulata a különleges szállásnak, melyet éjszakánként kb. 70 ezer forintért lehet kibérelni.