2018. június 23-án egy 12 gyerekből és egy felnőttből álló csoport születésnapi piknikre indult a thaiföldi Tham Luang Nang Non barlanghoz. A rosszra forduló időjárás és a hirtelen lezúduló eső miatt azonban a focicsapat tagjai és egyik edzőjük a sötét barlangban rekedtek. Miután a csapat első edzője keresésükre indult, megtalálta a barlang bejáratánál a csapat holmijait, és azonnal értesítette a hatóságokat.

A mentésbe gyakorlatilag az egész világ beszállt, annak idején még Elon Musk is ajánlott fel különleges mentőeszközöket, melyekkel segíthettek volna kihozni a szűk, néhol alig egy ember szélességű, víz alatt lévő útvonalon a gyerekeket. (Majd amikor segítségét visszautasították, Musk „elegánsan” lepedofilozta a mentés egyik kulcsszereplőjét, de ez már egy másik sztori…) A műveletbe több mint 1000 ember kapcsolódott be, közülük egy ember életét vesztette, a beszorult gyerekek és kísérőjük azonban túlélték a két és fél hetes kalandot.

Az Amazon Prime felkarolta a sztorit, és filmet készített az eseményekről olyan hollywoodi világsztárokkal, mint Viggo Mortensen és Colin Farrell. A rendezői székbe az Oscar-díjas Ron Howardot ültették. A Thirteen Lives címet kapó alkotás első előzetese június 29-én jelent meg, de egyes amerikai mozikban már zajlik is a vetítése a globális premier előtt: augusztus 5-én a Prime Video streamingfelületen válik elérhetővé a film.

Nézd meg az előzetest:

a videó a hirdetés után indul