79-ben a Vezúv kitörése maga alá temette Pompeii városát, ám gyakorlatilag minden épségben, felismerhetően maradt meg a vulkánból távozó törmelék alatt, a házaktól kezdve az ott élőkig. A különleges helyszínnek azonban különleges védelem jár, ezért a római kori város romjai között robotkutya járőrözik, olyan embereket keresve, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne ott.

Már robotkutya járőrözik a turistaközpontban 1

A Boston Dynamics által készített Spotot már számos területen bevetették, most pedig bemutatja, hogy egy újabb alkalmazási területen megállja helyét. A kamerákkal és szenzorokkal felszerelt négylábú gép a legkisebb zugokat is szemmel tudja tartani, akár éjszaka is. Munkája közben élő adatszolgáltatást nyújt emberi munkatársainak, informálva őket arról, ha esetleg valami gyanúsat lát és szükséges a beavatkozás.

Már robotkutya járőrözik a turistaközpontban 2

Lesz is mivel megküzdenie Spotnak, ugyanis Pompeii kedvelt célpontja a sírrablóknak és az illegális ereklyevadászoknak, akik sokszor látogatási időn kívül csapnak le. A bűnözők nem egyszer alagutakon jutnak be a lezárt területekre, Spot azonban ezekben is kényelmesebben és nem mellesleg biztonságosabban mozog – ha pedig valami gond történne, inkább vesszen kárba egy 75 ezer dolláros (25,8 millió forintos) gép, mintsem egy embertől kelljen végső búcsút vennünk.