NFT-t, magyarul nem helyettesíthető tokent fog kibocsátani idén nyáron a brit királyi pénzverde (Royal Mint), hogy ezzel is elősegítse, hogy Nagy-Britannia a “kriptoeszköz-technológia és -befektetés globális központjává váljon” – írja a Guardianra hivatkozva a Telex. A brit pénzügyminisztérium közleménye szerint a döntés megmutatja, mennyire előrelátóan áll hozzá az intézmény a kriptoeszközökhöz.

Céljuk ezzel az, hogy a szigetország egyfajta globális kriptoközpont legyen, és vonzóvá tegyék magukat a fejlesztők és befektetők szemében. Az NFT előretörését jól mutatja, hogy 2021-ben az év szavának is megválasztották. A hárombetűs mozaikszó kibontása a non-fungible token, azaz nem helyettesíthető token. Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blockchainalapú digitális “pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A technológia tavaly vált ismertté és elterjedtté: március közepén csaknem 70 millió dollárért (23 milliárd forintért) kelt el egy digitális műalkotás a Christie’s árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat. Ezt számos hasonló esemény követte, nagy márkák is beszálltak az őrületbe, és ahogy jelen példánk mutatja, már pénzverdék is csatlakoztak a sorhoz.