Az 555,55 karátos (111,11 grammos) Enigmát az aukciót megelőzően Dubajban állították ki, korábban sohasem volt nyilvánosan látható – mondta Nikita Binani, a Sotheby’s aukciósház londoni ékszerszakértője.

A gyémánt több mint két évtizede volt az eladónál, aki nem kívánta felfedni kilétét. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk. Az Enigmát 2004-ben ítélte az amerikai GIA drágakőkutató és a svájci Gübelin ékszerház a világ legnagyobb természetes fekete gyémántjának, 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

A drágakő egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. Ezek nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő.

Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak. Az aukción eladott gyémántok árrekordját a Pink Star tartja, melyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben a Sotheby’s hongkongi árverésén.