Pavel Valla Bertini egy cseh ötgenerációs cirkuszi dinasztiából származik. A família az egykerekűek specialistája, a férfinak pedig mindez annyira jól megy, hogy Guinness-rekordot döntött Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban mutatványával.

A cseh férfi 9,08 méter magasan 20,3 méter távolságot tett meg a cirkusz manézsában. Járműve egy kerékkel ér ugyan a földhöz, de Bertini 17 kerék tetején ülve tekert: lánc helyett maguk a gumik adták át az erőt egymásnak. Épp emiatt ez a művelet sokkal nehezebb, mint egy “hagyományos” egykerekűnél, mert a nagy súrlódás miatt nagyobb feladat is mozgásba lendíteni az egykerekűt.

A Fővárosi Nagycirkuszban az utóbbi években két másik Guinness-rekord is született. 2016 júniusában az akkor 70 éves nyugdíjas artistaművész, Balog Ibolya “Zozo mama” a Múzeumok Éjszakája rendezvényen a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren felállította a legidősebb artistaként a leghosszabb ideig tartó, zsonglőr mutatványokkal tarkított, gólyalábas fellépés időtartamrekordját. A művész több mint 80 percen keresztül, megszakítás nélkül, gólyalábakon állva szórakoztatta a közönséget.

2018 márciusában Richter Kevin, a Fővárosi Nagycirkusz Győztesek karneválja című műsorában a világon elsőként, húsz szabad idomítású lóval vált Guinness-világrekorderré. A Magyar Lovas Posta produkcióban a cirkusz kör alakú, 13 méter sugarú manézsában a két lovon álló artista minden egyes alkalommal, amikor egy ló átvágtázott a lába között, elkapta az állatok vezetőszárára erősített szalagokat, és így tartotta a végén egy kézben az összes állatot. Kevin egy évvel később megdöntötte a saját rekordját a Richter Flórián Cirkuszban.

Az egykerekű eddigi magassági csúcstartója Wesley Williams amerikai artistaművész volt, aki a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 8,87 méter magas egykerekűjével 2020. március 11-én állította fel a világrekordot.