A Sotheby’s szombaton rendezte aukcióját a hotelben, melyet évek óta díszítettek Pablo Picasso (1881-1973) spanyol képzőművész alkotásai. A legnagyobb összeget, 40,5 millió dollárt a művész szerelmét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert ábrázoló, 1938-ban festett, Femme au béret rouge-orange (Nő vörös-narancs sapkában) című alkotásért adták, az ár mintegy 10 millióval haladta meg az előzetes becslést.

31 milliárdnyit fizettek Picasso-festményekért 1

Pablo Picasso: Femme au beret rouge-orange (Nő vörös-narancs sapkában)

Az Homme et enfant (Férfi és gyermek, nyitóképünkön) című nagyméretű portréért 24,4 milliót, a Buste d’homme (Férfi mellkép) című, szintén nagy méretű festményért 9,5 milliót adtak. A kisebb kerámiák – köztük a 2,1 millióért eladott Le Déjeuner sur l’herbe (Ebéd a mezőn) – a becsült ár három-négyszereséért találtak gazdára. A vevők nevét nem közölte az aukciósház.

Az árverés a Bellagio tualjdonosa, a kaszinókat és szállodákat üzemeltető MGM Resorts azon törekvésének része, hogy hatalmas műgyűjteményébe több olyan alkotást vásároljon, amelyet nők és kisebbségekhez tartozó művészek készítettek. Az MGM szépművészeti gyűjteménye mintegy 200 művész körülbelül 900 alkotását foglalja magába, köztük olyan kortárs művészekét is, mint Bob Dylan vagy David Hockney.

31 milliárdnyit fizettek Picasso-festményekért 2

Pablo Picasso: Buste d’homme (Férfi mellkép)

A gyűjtést a Bellagio korábbi tulajdonosa, a Wynn Resorts korábbi ügyvezetője, Steve Wynn kezdte több mint húsz évvel ezelőtt.