Magyarország nyugati felén ugyan van néhány szélerőmű, de ezen a téren a nyugat-európai országok sokkal jobban állnak. Jelenleg a világon a levegő mozgásából nyert energia aránya növekszik a legjobban a megújuló energiaforrások közül. Dániában már most is a felhasznált energia 40 százaléka jön a nagy forgó lapátoktól, de a terv az, hogy 2030-ra ez az arány 70 százalék lesz.

Maga a koncepció egyszerűnek tűnik, de komoly odafigyelést igényelnek a szélerőművek is. Ha elszabadulnak a dolgok, hamar baj történhet: egy-egy ilyen lapát tömege 10 tonna is lehet, ami azért ha elszáll, komoly pusztítást végez.

Egy-egy ilyen szerkezet élettartama nagyjából 20 év, így időről időre felmerül a kérdés, hogy mi legyen például a lapátokkal. A dán kormány ezt a feladatot kiszervezte néhány cégnek, akik okos ötletekkel jöttek elő. Az egyik már meg is valósult: biciklitároló lett egy lapátból Aalborg városában, mely tetőt biztosít a kétkerekűeknek.

Közlekedési szempontból még hasznos felhasználási mód lehet, ha kisebb gyalogos- és kerékpáros hidakat készítenek belőlük. Ez még nem valósult meg, de tanulmányok foglalkoznak azzal, hogyan is működhetne ez a megoldás.

Nálunk sosem épül ilyen biciklitároló 1

Ötlet azonban akad: akár gördeszkaparkok akadályai is készülhetnek majd lapátokból, de hangszigetelő falaknál és stadionépítéseknél is fontolgatják használatukat.