Az olasz autógyártás ismerőinek nem kell bemutatni a Lingottót: egykor ez a torinói épület volt a Fiat legfontosabb gyára, melynek tetején egy döntött kanyaros tesztpályán rótták a köröket az aktuális modellekkel. Néhány évvel ezelőtt mi is jártunk ott egy Fiat 500-bemutató kapcsán:

Az egykori gyár manapság bevásárlóközpontként, illetve szállodaként működik, így az igények is megváltoztak. Az épület azóta kicsinosodott, de a Fiat sem engedte el teljesen a márka történetéhez szervesen kapcsolódó ingatlant. Így született meg két új részleg, a Casa 500 és a La Pista 500, ahol a számok természetesen a kisautóra utalnak.

Európa legnagyobb függőkertjét építette meg az autógyártó 2

Casa 500

A Casa 500 egy modern kiállítótér az egykori gyár negyedik emeletén, egyfajta emlékhelyként szolgál a Fiat 500-asnak. A klasszikus alakot modern megoldások veszik körbe, az 1957-ből származó formatervű autó legfontosabb evolúciós lépéseit lehet itt szemügyre venni nagyjából 700 négyzetméteren. A tér kialakításakor előnyben részesítették az újrahasznosított anyagokat és környezetbarát megoldásokat, így egybeolvasztva a múltat és a jelent.

A tetőre pedig mostantól nem csak a tesztpálya miatt érdemes felmenni, ugyanis a La Pista 500 név egy függőkertet takar, mely Európa legnagyobb ilyen létesítménye is lett. Tervezői barokk stílusban igyekeztek bezöldíteni a Lingotto tetejét, ahol manapság is zajlanak még tesztek: igaz, már csak villanyautók, bringák és robogók használják az 1,2 kilométer hosszú pályát.

Európa legnagyobb függőkertjét építette meg az autógyártó 3

La Pista 500

A függőkertet botanikai szempontból öt különálló részre lehet bontani, 7000 négyzetméteren összesen 300 növényfaj 40 ezer példányának teremtettek otthont.