A búvárkodásra kifejlesztett órák értelemszerűen bírják a merülést. Vannak több száz méterig biztonságosan használható darabok, de a most árverésre kerülő Rolex a koromfekete, tízezer méteres mélységtől sem riad meg. 

Novemberben, egy genfi árverésen kerül majd kalapács alá a valaha volt egyik legritkább Rolex, a Deepsea Special, ami tulajdonképpen egy forgalomba sosem került prototípus. Története egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza, amikor Don Walsh kapitány és Jacques Piccard 10 916 méteres mélységbe merült egy speciális tengeralattjáróval, és a Rolex Deepsea Speciallel. Az órát a Trieste nevű tengeralattjáró burkolatához, kívülről rögzítve végül elérte az óceán legmélyebb pontját, vagyis a Mariana-árok 10 916 (vagy 10 908) méteres fenekét.

A világ legmélyebb tengeri árkában is vígan ketyeg ez a brutálisan drága Rolex 1

Ez a hely gyakorlatilag annyira barátságtalan, mint maga az űr: az árok legmélyebb részét Challenger Deepnek hívják, az itt mért adatok szerint 1086 bar nyomás nehezedik minden eszközre, kőre és élőlényre, vagyis nagyjából négyzetcentiméterre több mint egytonnás súly nehezedik. 

A világ legmélyebb tengeri árkában is vígan ketyeg ez a brutálisan drága Rolex 2

A kísérleti óra nemcsak hogy végig mérte az időt a 20 perces lent tartózkodás alatt, de tökéletes állapotban, a pontos időt tartva került a felszínre. A robusztus, módosított oyster tok, az aránytalan, kupolaként magasodó plexi kialakítása ezt a célt szolgálta, ez a forma bizonyult a legellenállóbbnak a nagy nyomás ellen. 

Ebből a kísérleti példányból a hatvanas években készítettek még 35 darabot, amelyek sosem bukkantak fel a szabad piacon, csak így, aukción lehet hozzájutni egy darabhoz nagyon ritkán, és nagyon drágán. Az aukció szervezői nem véletlenül ezzel a darabbal hirdetik az árverést, a Deepsea Specialért pedig 500-800 milliót remélnek, ami szédítő ár, annak ellenére, hogy a merülési rekord már megdőlt azóta.

A világ legmélyebb tengeri árkában is vígan ketyeg ez a brutálisan drága Rolex 3

A rekordot 2019-ben hódították el, amikor Victor Vescovo a Limiting Factor névre keresztelt tengeralattjáróval talált egy még mélyebb pontot. 10 928 méterre süllyedt, és ide is levittek egy karórát, csakhogy Rolex helyett három Omegát, mégpedig a svájci gyártó kísérleti búváróráit. Az Omega letaszította a Rolexet a trónról, és szabadalmat adott be a technológiára, melyet 15 ezer méterig hitelesítettek.