A privát űrutazás területén egyre élesebb a verseny, és a SpaceX sem akar lemaradni a jó hírértékű küldetések terén. Az Inspiration4 elnevezésű missziójuk kétségkívül rendkívüli, és a szélesebb rétegek számára elérhető űrhajózás jövőjét vetíti előre. 

Ebben a szeptember 16-án – magyar idő szerint hajnali 2 órakor – induló küldetésben ugyanis nem lesz képzett pilóta, évekig tartó tréningen részt vevő asztronauta, a teljes legénység civil emberekből áll. A Falcon 9-es rakéta hátára szerelt Crew Dragon legénységét a milliárdos Jared Isaacman (ő a parancsnok), Dr. Sian Proctor geológus, Hayley Arceneaux orvosi asszisztens (aki az első végtagprotézises űrhajós) és Christopher Sembroski mérnök alkotja.

Nekik gyakorlatilag semmilyen feladatuk nem lesz a repülés során, az egész automatikusan, illetve a Földről ellenőrizve fog történni a háromnapos utazás során.

Az űrhajón, általában a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozáshoz használt adaptert egy 360°-os látószögű üvegkupolára fognak kicserélni erre a küldetésre, ahonnan kilátás fog nyílni a világűrre és a Földre. Az üvegkupola hasonló lesz a Nemzetközi Űrállomáson található Kupola modulhoz.

Történelmi űrutazásra készül a SpaceX 1

A küldetést az egyik résztvevő, Jared Isaacman üzletember finanszírozta, a misszió a St. Jude gyermekkórház számára gyűjt adományt. Sikerük esetén ki lehet vonni a szuperképzett személyzet szükségességét az űrutazás egyenletéből. Ebben az esetben már csak a résztvevők létszámát növelve is drasztikusan csökkenthető az űrbe jutás költsége, ami még tovább gyorsíthatja a fejlesztéseket, és még olcsóbbá teheti a működtetést.