A JAXA, azaz a japán űrkutatási ügynökség azt tervezi, hogy 2024-ben indít missziót a Phoboszra, a Mars egyik holdjára, és még az évtized vége előtt, 2029-ben a Földre szállítja az égitest felszínéről begyűjtendő 10 grammnyi talajmintát. Kavakacu Jaszuhiro projektmenedzser egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyors visszaúttal várhatóan Japán megelőzi az Egyesült Államokat és Kínát a marsi régióból begyűjtött minták Földre szállításában, annak ellenére, hogy később indít missziót.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója jelenleg a Jezero-kráterben gyűjt kőzetmintákat, amelyeket az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben fognak a Földre szállítani 2031-ben. Kína májusban ünnepelte, hogy második országként juttatott űreszközt a Marsra, ahonnan a tervek szerint nagyjából 2030-ban szállítja haza a mintákat.

A JAXA szakemberei úgy vélik, hogy a Phobosz felszíni talajának nagyjából 0,1 százaléka a Marsról származik. Uszui Tomohiro professzor szerint a hold talaját valószínűleg az égitest saját és a vörös bolygó anyagának keveréke alkotja, amelyet homokviharok szórtak szét. A szakember úgy véli, hogy a Phobosz különböző pontjairól való mintagyűjtés nagyobb eséllyel szolgáltathat bizonyítékot az ősi marsi élet nyomaira, mint a vörös bolygó egyetlen helyszínéről történő mintavétel.

Élő dolgot azonban nem fognak találni, ugyanis bármely életforma, amely a Marsról kerülhetett a holdjára, nem élhette túl az erős nap- és kozmikus sugárzást.

A professzor szerint a NASA/ESA-kutatások, valamint a japánok által végzett tevékenységek kiegészíthetik egymást és segíthetnek a marsi élettel – amennyiben létezik – kapcsolatos kérdések megválaszolásában.