A végponttól végpontig terjedő titkosítás már jó ideje aktív a Messenger szöveges üzeneteinél, de mostantól a video- és hanghívás is ezzel a módszerrel lesz titkosítva. Ami azt jelenti, hogy a mobilos alkalmazáson belül lehetetlenné válik a lehallgatás.

A végpontok közötti titkosítás működése

Ha végpontok közötti titkosítású üzeneteket küld a Messenger appban, akkor minden video- vagy hanghívás és csevegés – a szöveget és az esetleges fájlokat és médiatartalmakat is beleértve – titkosítva halad végig a két eszköz közötti útján. A titkosítás kódolt szöveggé alakítja át az adatokat. Az így előállított olvashatatlan szöveget csak a titkos kulccsal lehet dekódolni.

A titkos kulcs egy olyan szám, amely a küldő és a fogadó eszközön jön létre. Csak ezen a két eszközön létezik. Nem jut tudomására sem a Facebooknak, sem másnak, valamint más eszköz sem kapja meg. Minden üzenethez újragenerálódik. Amikor elkészült a titkosított üzenet, törlődik a küldő fél eszközéről, amikor pedig megtörténik az üzenet visszafejtése, törlődik a címzett eszközéről. A végpontok közötti titkosítású üzeneteket nem tudja elolvasni sem a Messenger kézbesítőszervere, sem bárki más vagy bármilyen külső fél, aki vagy amely hozzáfér valahogyan az üzenetek adataihoz és az eszközök által forgalmazott tartalomhoz, ugyanis nincs birtokában a kulcsnak.

A Messengeren naponta több mint 150 millió videohívást bonyolítanak le, ami óriási szám és hatalmas felelősséget is jelent. Hasonló védelem a Messenger sima, chates változatán már régóta elérhető, de a funkció csak akkor lép működésbe, ha a beszélők aktiválják azt. A szolgáltatáson futó kommunikáció alapjáraton tehát nem titkosított. A titkosítást beszélgetőpartnerenként kell aktiválni. Ehhez az adott beszélgetésen belül meg kell érinteni a fejlécben iPhone-on a beszélgetőpartnerünk nevét, vagy Androidon az ‘i’ gombot, majd kiválasztani a “Titkos beszélgetés” pontot.