Július 23-a és augusztus 8-a között, a koronavírus-járvány miatt egy év csúszással és nézők nélkül rendezték meg a 32. nyári olimpiai játékokat. Japán fővárosában, Tokióban összesen 173 sportoló képviseltette magát Magyarország színeiben, akik összesen 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel tértek haza, összesen tehát 20 alkalommal zártak a legjobb három között. A 15. helyen végzett Magyarország az éremtáblázatban.

Az elmúlt valamivel több mint két hétben egy ország szorított mindannyiuknak, a Vezess és a First Class csapata az alábbi összeállítással szeretne gratulálni minden olimpiai bajnoknak, ezüst- és bronzérmesnek, pontszerzőnek és résztvevőnek!

Aranyérmesek

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 1

Szilágyi Áron (férfi kard, egyéni): A 2012-es londoni olimpiához hasonlóan ezúttal is Szilágyi Áron szerezte meg a magyar olimpiai csapat első (arany)érmét. Rio után Tokióban is megvédte a bajnoki címét, amivel történelmet írt, ugyanis korábban még senki nem tudott ebben a versenyszámban egymás után három aranyérmet nyerni. Szilágyi az olasz Luigi Samele ellen győzött a döntő asszóban. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 2

Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó): Az Európa- és világbajnoki cím után az ötkarikás játékokon is felért a csúcsra Milák Kristóf, aki 1:51.25-ös olimpiai csúcsot úszott. Övé lett a magyar küldöttség második aranyérme. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 3

Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-1 1000 m): Mindent sportpályafutására tett fel Kopasz Bálint is, akinek szintén az Európa-, majd a világbajnoki cím után jött össze az olimpiai siker. A férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében 3:20.643-as olimpiai csúccsal lett aranyérmes. Ebben a versenyszámban 1968 óta először ünnepelhettünk győzelmet. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 4

Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg): Méltó megkoronázása egy pályafutásnak – az idősebbik Lőrincz-fivér utolsó mérkőzésén szerzett olimpiai aranyérmet, így miután a fináléban legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, a csúcson hagyhatja abba. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 5

Tótka Sándor (kajak-kenu, K-1 200 m): Feliratkozott az olimpiai bajnokok listájára Tótka Sándor is, aki őrületes rajt után húzta be az aranyérmet a 200 méteres sprintversenyen. Mindössze 45 ezredmásodperccel előzte az olasz Manfredi Rizzát. (Fotó: Sergei Bobylev/TASS/Getty Images)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 6

Csipes Tamara, Bodonyi Dóra, Kozák Danuta, Kárász Anna (kajak-kenu, K-4 500 m): Az olimpia utolsó előtti napján csúcsra tört a női kajaknégyes is, mely zsinórban harmadjára lett aranyérmes. Ezzel sporttörténelmet írt a Bodonyi–Csipes–Kárász–Kozák kvartett, mert korábban erre még egyetlen magyar egység sem volt képes. Ők szállították az egyetlen női aranyérmet, Kozák Danuta pedig immár hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, amivel a magyar örökranglistán felzárkózott Gerevich Aladár mögé, a második helyre. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ezüstérmesek

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 7

Siklósi Gergely (férfi párbajtőr, egyéni): 2019 világbajnoka Romain Cannone-nal lépett pástra, a francia azonban 15–10-re legyőzte honfitársunkat. Így első olimpiáján egy ezüstéremmel lett gazdagabb a 23 esztendős Siklósi Gergely. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 8

Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó): A 200 méteren megszerzett aranyérme után közel volt az újabb olimpiai csúcshoz Milák – a fele olyan hosszú távon azonban egy másik világklasszis, Caeleb Dressel gyorsabbnak bizonyult nála. 49.68-as idővel új egyéni- és Európa-csúcsot állított fel, ami egy szépen csillogó ezüstöt eredményzett. Amerikai ellenfele is elismerte őt, a magasba emelve a kezét. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 9

Varga Ádám (kajak-kenu, K-1 1000 m): Nemcsak Kopasz Bálint első olimpiai bajnoki címe, hanem másik honfitársunk, Varga Ádám második helye miatt is különleges volt a kajak egyesek 1000 méteres futama. Utoljára ugyanis az 1996-os, atlantai ötkarikásokon fordult elő, hogy két magyar is a legjobb három között végezzen egy versenyszámban. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 10

Berecz Zsombor (vitorlázás, Finndingi): Miután a 2024-es játékokon már nem lesz a program része a Finndingi, utolsó olimpiájának futott neki Berecz Zsombor. Már a korábbi futamokon is jól teljesített, első lett az éremfutamban, az összetettben pedig ez az ezüstéremre volt elég. 1980 óta először, összesen másodjára szerzett magyar sportoló olimpiai érmet vitorlázásban, így a világ- és Európa-bajnoknak köszönhetően egy több mint 40 éves sorozat szakadt meg. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 11

Lőrincz Viktor (birkózás, kötöttfogás, 87 kg): Lőrincz Tamás után öccse, Viktor is a fináléig jutott a saját súlycsoportjában. Keményen küzdött, de 5–1-re alulmaradt a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukkal szemben. Riói ötödik helye után viszont ezúttal már dobogóra állhatott. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 12

Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszás, 10 km): Szinte végig az élmezőnyben úszott a 24 éves úszó, aki az utolsó métereken a második helyet is bebiztosította. A számában korábban vb-negyedik volt, 5 kilométeren pedig világbajnoki címet is szerzett. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 13

Csipes Tamara (kajak-kenu, K-2 500 m): Hatalmasat hajrázott Csipes, egyedül az új-zélandiak ötszörös világbajnokát, Lisa Carringtont nem tudta elcsípni. Nem sokon múlt ráadásul a kettős dobogó sem: a harmadik helyezetthez képest hattizedes hátrányban, a negyedik helyen ért célba Kozák Danuta. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bronzérmesek

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 14

Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, (férfi kard, csapat): Simán indult, viszont annál körömrágósabban ért véget a férfi kardozók Németország elleni bronzmérkőzése, de végül a mieink győztek 45–40-re. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 15

Tóth Krisztián (cselgáncs, 90 kg): A férfi kardozók bronzmeccsen aratott sikere után egy órán belül jött az újabb bronzérem. Tóth Krisztián cselgáncsozó szolgáltatta, miután a hosszabbításban kapott vazaarival legyőzte az orosz Mihail Igolnyikovot. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 16

Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K-2 500 m): Kozák Danuta és Bodonyi Dóra párosa szintén harmadik lett a női kajak kettesek mezőnyében óriási hajrájuknak köszönhetően. Itt is egy hajszál kellett volna a kettős magyar dobogóhoz: Csipes Tamara és Medveczky Erika duója negyedikként csapott a célba. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 17

Kovács Sarolta (öttusa): 2016 világbajnoka is bronzéremmel zárt Tokióban, pedig hónapokkal korábban a térdműtétje és annak következményei miatt jó ideig még az indulása sem tűnt biztosnak. Ennek ellenére kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott Kovács, a kombinált utolsó számban így meg tudta őrizni a harmadik helyet. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 18

Hárspataki Gábor (karate, 75 kg): Először került be az olimpiai számok közé a karate, rögtön éremmel is kezdett benne Magyarország. Ugyan kikapott a versenyszám legendájának kikiáltott, azeri Rafael Agajevvel szemben, teljesítménye így is elég volt a bronzéremhez. Csoportjából viszont elsőként, emlékezetes fináléval jutott tovább. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 19

Gangl Edina, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda (női vízilabda-válogatott): Első olimpiai érmüket szerezték a magyar vízilabdás lányok a Felkelő Nap országában. Szoros meccset vívtak a bronzéremért az orosz csapattal, de Magyari védésének, majd kapusgóljának köszönhetően 11–9-es eredménnyel győztek. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

25 éve nem voltak ilyen jók olimpián a magyarok 20

Angyal Dániel, Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pásztor Mátyás, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő (férfi vízilabda-válogatott): Az elődöntőben ugyan kikaptunk a görögöktől, majd a Spanyolországgal szembeni mérkőzés első felében is leizzadtunk, a hajrában egyértelmű volt a magyar uralom. 9–5-ös végeredménnyel pedig a 2008-as bajnoki cím óta először zártak a legjobb háromban férfi vízilabdázóink. Olimpiai éremmel búcsúzik tehát Nagy Viktor kapus is, aki nem mellesleg Nagy Dániel túraautó-versenyző bátyja. (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

További pontszerzők:

4. helyezettek Verrasztó Dávid (úszás, 400 m vegyes)
Márton Anna (női kard, egyéni)
Vas Kata Blanka (hegyikerékpár)
Kenderesi Tamás (úszás, 200 m pillangó)
Kapás Boglárka (úszás, 200 m pillangó)
Csipes Tamara, Medveczky Erika (kajak-kenu, K-2 500 m)
Olasz Anna (nyíltvízi úszás, 10 km)
Csizmadia Kolos (kajak-kenu, K-1 200 m)
Kozák Danuta (kajak-kenu, K-1 500 m)
Nádas Bence, Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-2 1000 m)
5. helyezettek Salim Omar (tekvondó, 58 kg)
Hosszú Katinka (úszás, 400 m vegyes)
Péni István (légpuska)
Pupp Réka (cselgáncs, 52 kg)
Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor (úszás, 400 m gyorsváltó)
Telegdy Ádám (úszás, 200 m hát)
Szőke Alex (birkózás, kötöttfogás, 97 kg)
Balla Virág, Takács Kincső (kajak-kenu, C-2 500 m)
Muszukajev Iszmail (birkózás, szabadfogás, 65 kg)
6. helyezettek Mihályvári-Farkas Viktória (úszás, 400 m vegyes)
Lucz Dóra (kajak-kenu, K-1 200 m)
Marosi Ádám (öttusa)

Magyarország a legeredményesebb az 1952-es helsinki olimpián volt: 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett. Jobb mutatókkal zártak honfitársaink, mint öt évvel ezelőtt Rio de Janeiróban: a brazil városban szerzett 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronz-, vagyis összesen 15 olimpiai érem a 12. helyre bizonyult elegendőnek.

Megsüvegelendő teljesítményével a küldöttség több érmet hozott haza, mint bármikor az évezredben. A 2000-es években a londoni játékokról hazahozott 18 medál jelentette az eddigi csúcsot. Ugyanez olimpiai pontok szempontjából is elmondható: 156 egységet szereztek a magyarok, ezzel még az atlantai teljesítményt is sikerült felülmúlni, 5 ponttal.

A sikeres pillanatokat az Eurosport összeállításában felidézhetjük: