Megdöbbentő mennyiségű, évi 4,5 billió, azaz 4500 milliárd – 4 500 000 000 000 – cigarettacsikket dob el az emberiség. Ezek nagyon magas hányada a szemetesek helyett a környezetben végzi, rettenetesen megterhelve ezzel az élővilágot. Egyetlen csikk lebomlása 14 évig tart, ez idő alatt pedig folyamatosan szennyezi a környezetet.

Különösen érintettek a tengerpartok, ahol a homokban bomló csikkből beszivárognak a méreganyagok a tengerbe, és az ottani flórát és faunát teszik szépen lassan tönkre. Két mérnök, Edwin Bos és Martijn Lukaart megelégelte mindezt, és elkezdtek dolgozni azért, hogy változzon a helyzet, és nem mellékesen tisztább strandokon tölthessék idejüket.

Négykerekű robot tisztítja a vízpartot 1

Így jött létre a BeachBot, melynek mesterséges intelligenciája kiszúrja a homokban elnyomott csikket, kék karjával pedig kikanalazza a környezetéből, kiszűrve azt a felmarkolt homokból. A robotot folyamatosan lehet fejleszteni azzal, hogy fotókat küldenek neki cigicsikkekről, de bármilyen, a méreteit meg nem haladó szemét felszedésére is programozható a Microsoft közbenjárásának köszönhetően, akik erre a célra egy mobilappot fejlesztettek.

Négykerekű robot tisztítja a vízpartot 2

A robot jelenleg a hollandiai Scheveningen homokos strandjának tisztán tartásán dolgozik. A projekt egyelőre még csak tesztfázisban tart, de bíznak abban, hogy ezen az úton elindulva több helyen is elterjedhet egy hasonló megoldás. A legjobb persze az lenne, ha a csikkek a megfelelő helyre, vagyis a kukába kerülnének.