Nyaranta mintegy 400 izlandi gazda fésüli át Bjarneyjar szikláit, a homokot és a magas füvet, hogy csupán néhány maroknyit begyűjtsön a pehelyrécék könnyű és rendkívül jól szigetelő pehelytollából, amelyből 1,5 millió forintba kerülő pehelypaplanok készülnek. A madarak májustól fészkelnek az Izland körüli, gyéren lakott szigeteken, ahol hínárral tudják etetni kicsinyeiket.

„Amikor még vannak tojások, akkor a pehelytollaknak csupán egy részét gyűjtjük be. Miután a madár elhagyta a fészket, akkor mindent betakarítunk” – mondta Erla Fridriksdottir, az ország egyik fő pehelytollexportőrének, a King Eider cégnek a vezetője.

A rozsdabarna színű tojó a mellkasából csipegeti ki a pehelytollakat és kibéleli velük a fészket, hogy az megfelelően szigetelt legyen a költési időszakban. Mindössze egy kilogrammnyi pehelytoll előállításához nagyjából 60 fészekre van szükség. Egy tűzött ágytakaró – a választott minőségtől függően – 600-1600 gramm pehelytollat tartalmaz.

Világszerte nagyjából négy tonna pehelyrécetollat gyűjtenek be évente, ennek háromnegyedét Izlandon, amely a világ első számú pehelyrécetoll-termelője, a többit Kanadában és az Északi-sarkvidékkel határos egyéb országokban.

Bjarneyjar szigetén a késő 9. század óta öröklődik nemzedékről nemzedékre a kiürült pehelyrécefészkek felkutatásának gyakorlata. 1847 óta a faj teljes védelmet élvez Izlandon, ami azt jelenti, hogy sem vadászni, sem a tojásait begyűjteni nem szabad. A madarakra azonban továbbra is fenyegetést jelentenek a ragadozók, köztük a sirályok, a sasok és a rókák.

1,5 millióba kerül egy paplan, ha a világ legdrágább tolljából készül 1

A begyűjtött pehelytollakat a szabad levegőn szárítják meg, nehogy bepenészedjenek. A sterilizálás és tisztítás első szakaszában nyolc órára beteszik a tollakat egy 120 Celsius-fokos sütőbe, hogy elpusztítsanak minden rájuk tapadt organizmust. Második lépésként gépekkel szabadítják meg a tollakat minden további kosztól.

Ezt követően szakértői kezek tisztítják át még egyszer alaposan a tollakat, ezt a lépést mostanáig nem sikerült semmilyen technológiával kiváltani. A legtapasztaltabbak számára is 4-5 órába telik egy kilogrammnyi toll megtisztítása. Utolsó mozzanatként a pehelytollakat vízzel átmossák és fertőtlenítik, szintén kézzel, majd kinyomkodják őket és hagyják megszáradni.

1,5 millióba kerül egy paplan, ha a világ legdrágább tolljából készül 2

Az International Down and Feather Bureau szerint a pehelyrécetoll-termelés csupán töredékét adja a globális pehelytolltermelésnek, ami éves szinten 175 ezer tonna. Ritkasága, begyűjtésének és megtisztításának módja, valamint a szigorú minőségi előírások miatt egyetlen paplan, amely 800 grammnyi pehelytollat tartalmaz, nagyjából 4350 euróba (1,5 millió forint) kerül.

„Ez az egyetlen pehelytoll, amelyet kézzel takarítanak be, a többi gyakran az élelmiszeripar mellékterméke” – jegyezte meg Fridriksdottir, akinek cége zömében Németországba és Japánba szállít.