Egyre több helyen fogadják már el a kriptovalutákat, mint fizetőeszközt. A bitcoin, ethereum és társai elsősorban a nagy értékű üzletek piacán hódítottak az elmúlt hónapokban, villákat és mindenféle luxuscikkeket árultak a tehetősebbek kriptopénzért cserébe.

Azzal, hogy a bitcoin ára az elmúlt hónapokban beszakadt (május óta 40 százalékkal csökkent az értéke), az ilyen módon köttetett bizniszek száma jelentősen csökkent. Így is akadnak azonban olyan cégek, mint a Sotheby’s aukciósház, amelyek bíznak a kriptovalutákban, és 277 éves történetük során először ezt a fizetőeszközt is elfogadják egyik tételüknél.

A kérdéses tárgy egy kivételes gyémánt, a The Key 10138. Nevében a szám utalás méretére: 101,38 karátos a drágakő, azaz hatalmasnak számít. Száz karát felett nem is igazán sok gyémántot árvereznek el, ez mindössze a tizedik ilyen eddig a világon.

Becslések szerint a leütési ár akár a 15 millió dollárt (4,49 milliárd forintot) is elérheti. Az összeget tehát valódi pénz mellett akár bitcoinban is kifizetheti a győztes licitáló: jelenleg 431,57 bitcoinba kerülne neki az üzlet, de nemrég még 300 alatt is megúszhatta volna.