A 100,94 karátos színtelen, belül hibátlan Alrosa Spectacle gyémánt leütési árát 12 és 18 millió (3,9-5,88 milliárd forint) közé becsüli a Christie’s aukciósház – írja az MTI.

2016-ban a szibériai Jakutföldön találta a legnagyobb orosz drágakő-bányatársaság, az Alrosza a nyersen 207,29 karátot nyomó, az ebben az évszázadban felfedezett egyik legnagyobb drágakövet. A Szergej Gyagilevnek elnevezett nyersgyémántot egy év és nyolc hónap alatt csiszolták jelenlegi négyzetes formájára a cég moszkvai üzemében.

A bányatársaság korábbi közlése szerint a Spectacle egy IIA-típusú, D-színárnyalatú, belül hibátlan gyémánt, vagyis rendkívül ritka – a természetes gyémántoknak mindössze 1-2 százaléka ilyen – és a színskála szerint a legtisztább gyémánt.

Egy ennél is ritkább, 14,83 karátos pink gyémántot 26,6 millió dollárért (7,84 milliárd forint) adott el az Alrosza kollekciójából a Sotheby’s aukciósház, így ez a drágakő lett a legdrágább a saját színfokozatában. A Firebird nevű, 20,69 karátos, fancy vivid yellow színfokozatú gyémántot a Graff luxusékszeripari vállalatnak adták el 2019 végén, de annak vételára nem ismert.