Tony Hawk nevével talán már azok is találkoztak, akik nem rajonganak az extrém sportokért. Az 52 éves amerikai gördeszkás több mint 30 éve koptatja a világ különböző rámpáit, trükkjeivel pedig megismertette és megszerettette fiatalok millióival ezt a négy kicsi keréken guruló falapot.

Nehéz egyetlen trükköt kiemelni tőle, de mindenképpen ikonikusnak mondható az Ollie 540, melyre nyugodtan mondhatjuk, hogy ő találta fel még 1989-ben. Az idő – ahogy az alábbi videókból is látszik – még nem járt el sem a deszkás, sem a mutatvány felett, azonban Hawk úgy érezte, túl az ötödik X-en éppen itt az ideje, ha elköszön a legendás mozdulatsortól, melyet először még 1989-ben adott be.

A bejegyzés videói lapozhatóak: az elsőn a ’89-es próbálkozások, a másodikon a jelenkori esések, a harmadikon pedig a sikeres trükk látható.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tony Hawk (@tonyhawk) által megosztott bejegyzés

A sikeres mutatvány után Hawkból előtörtek az érzelmek. „1989-ben poénból kezdtem el az Ollie 540-et. Az elmúlt 32 évben sokat javult a technikám, de az utóbbi időben egyre ijesztőbb lett az egész az érkezések miatt, főleg, ha a láb nincs a megfelelő helyen. Az utóbbi években pedig nagyon elment a kedvem attól, hogy váratlanul a talajnak csapódjak. Ezért ma úgy döntöttem, hogy ma még egyszer megcsinálom… és soha többé” – írja bejegyzésében a deszkás.

Tony Hawk pályafutása során számos extrémsport-versenyt megnyert, az ezek egyik csúcsának számító X Gamesen hatszor diadalmaskodott. A sikereknél csak sérülésekből volt több: rengetegszer vesztette eszméletét, csontjait törte, de fogát is hagyta már a rámpán a gördeszkázás egyik legnagyobb királya.