Manapság már egyre kevésbé népszerűek a különféle étel- és italautomaták (leszámítva talán azokat, melyek kávékat kínálnak), Magyarországon ez a rendszer sosem lett olyan népszerű, mint más országokban. Pedig nálunk is voltak próbálkozások: az egyik személyes kedvencem a pizzakészítő automata volt az egyik budapesti áruházból, ám egy ideje már nem találkoztam azzal a masinával.

Habár magyar szemmel nézve hiperszupernek tűnt, hogy egy gép bármilyen emberi beavatkozás nélkül elkészíti az ételt egy méretes doboz belsejében, Japánban valószínűleg körberöhögték volna a technológiát. Ott ennél jóval komolyabb dolgokra is képesek a gépek.

Japán a kajaautomaták terén is verhetetlen 1

Példaképp itt az egyik legújabb és legmodernebb eszköz, mely egyedülálló módon a tenger gyümölcseiből készít ételt. Specialitása a sült osztriga, mely a japánok egyik kedvenc kocsmai eledelének számít. A koronavírus-járvány miatt kevesebben választják a szórakozás eme formáját, de a kocsmázást kihagyóknak sem kell lemondaniuk az ízletes sörkorcsolyáról.

Japán a kajaautomaták terén is verhetetlen 15

Az osztrigákról Japán egyik legjobb farmja gondoskodik. Egy adagban négy fél kagyló található, áruk pedig 1200 jen (3400 forint). Fizetni bankkártyával lehet, a megfelelő felülethez hozzáérintve, majd a tranzakció után egy dobozt kap a vevő, benne az ételével. Az automata mellett egy, csak a vásárlók által nyitható mikró is található, ahol azonnal meg lehet melegíteni a rendelt ételt.

Japán a kajaautomaták terén is verhetetlen 16 Japán a kajaautomaták terén is verhetetlen 17

A géptől összesen háromféle tengeri finomságot lehet kérni, viszont csak meghatározott időben: hétköznapokon reggel 8-tól este 8-ig, hétvégén reggel 10-től este 8-ig lehet használni az automatát.