A csernobili atomkatasztrófa helyszínétől számított 30 kilométeres zóna a mai napig az egyik legrejtélyesebb terület. Éppen ez is adja az izgalmát a helyszínnek, a katasztrófaturistákat még vonzza is a veszélyes közeg.

Hiába tettek meg mindent a szakemberek, találni olyan területeket a Zónában, ahová nagyon nem érdemes menni a sugárzás magas szintje miatt. Hogy ezekről még pontosabb információkkal rendelkezzünk, a Bristoli Egyetem kutatói egy háromdimenziós térkép készítésébe kezdtek, melyen a begyűjtött adatok alapján látszódik, mely területeken a legnagyobb a sugárzás.

A feladatot persze nem végezte volna senki szívesen, de a tudósok sem akartak senkit kitenni a veszélynek. Ehelyett bevetették Spotot, a Boston Dynamics robotkutyáját. A négylábú gép a négyes reaktor környékén kezdte meg a munkát október 22-én az emberek vigyázó szeme előtt.

Az egyetemtől megszólaló szakember szerint a feladat egyúttal remek tesztlehetőség volt a robot számára is, az ilyen kihívásokkal ugyanis hozzájárulnak újabb szenzorok fejlesztéséhez is.

A Bristoli Egyetem szakemberei már korábban is jártak a Zónában, hogy feltérképezzék a legveszélyesebb területeket. Tavaly drónokkal repültek az atomerőműtől 8 km-re nyugatra fekvő Vörös-erdőbe, hogy ott keressenek kiemelkedően sugárzó területeket.