1989-ben talán még a Vissza a jövőbe 2. stábja sem sejtette, hogy az általuk alkotott fikciós jövőkép tényleg hatással lesz a jövőre. Legalábbis pénzügyi értelemben mindenképp.

Mert akkor került a mozikba a nagy sikerű filmtrilógia második része, és a jövőbe érkező főszereplő, Marty McFly felvette a Nike önbefűzős cipőit. Mindez csak pár másodperces jelenet volt a filmben, de a lélegzetelállító cipő sokak fantáziáját megragadta.

Gyakorlatilag generációk epekedtek a high-tech csuka után csendben, de a technika csak nem haladt együtt a filmes álmokkal. Az elképzelt Nike maradt mozis kellék, egészen a 2010-es évekig. Ekkoriban újra fellángolt a Vissza a jövőbe-őrület, mert lassan tényleg elértük a kort ahova Marty és a doki a nyolcvanas évekből utazott. 

2011-ig kellett várni egy épkézláb másolatra

Az erősödő érdeklődést jó érzékkel lovagolta meg a Nike. 2011-ben készítettek egy limitált, 1500 darabos szériát, amit az eBay oldalán, egy aukció keretein belül lehetett megszerezni. A teljes bevételt a filmbeli szerepével világsztár Michael J. Fox Parkinson-kórt kutató alapítványa kapta. 

4,7 millió dollárt kalapoztak össze (a vételárak 2000-10 000 dollár között mozogtak, a legnépszerűbb, 43-as méretű cipők 1,6 millió forintnál is többe kerülnek, de a kevésbé keresett 38-as méretűek is egy laza millióért találnak gazdára), és a Google-alapítók ezt az összeget még megtoldották pár millióval, így végül a csodacipővel 9,4 milliót tudtak összeszedni a nemes cél érdekében. Ezek a cipők hű másolatai voltak a filmes modellnek, viszont a lényeg, az önbefűző funkció nélkül. 

Elkészült, de nem lett a nép cipője

2015-re viszont a Nike már tényleg az önbefűző technológiával készült nagyot robbantani, és mivel mással lehetett volna ezt jobban promózni, mint a Vissza a jövőbe Nike Air Mag másolatokkal.  Az első pár surranót pedig ki más kaphatta volna, mint Michael J. Fox, aki rövid videón mutatta meg, ahogy felveszi a legendás lábbelit.

Ez már tényleg a motoros konstrukció volt, a talprészbe épített villanymotor két helyen, a rüsztnél és a bokánál húzza meg a “fűzőket”, amelyek a lábfejet rögzítik. Ha esetleg mégsem lenne megfelelő, netán picit szoros, akkor egy gomb segítségével kézzel is lehet állítani, lazítani, behúzni. Külön érdekesség, hogy miután lábra szabtuk a cipőt, automatikusan tárolja a beállítást, így minden felvételkor a megfelelő állapotba áll a nyelvrész. 

Ebből csupán 89 darab készült, és egyet sem adtak el, mindet egy online sorsoláson lehetett megnyerni, amire tíz dollár volt a beugró. Egy ember bármennyi „tombolát” vehetett, így  megint sikerült szabad szemmel is jól látható összeget, 6,75 millió dollárt összeszedni Michael J. Fox alapítványának. 

A valaha volt legdrágább sportcipőt a Vissza a jövőbe-filmeknek köszönhetjük 1

Ezzel a sok jótékonysággal sikerült megteremteni korunk legdrágább edzőcipőjét. A 89 darab kering az interneten, és a Nike is hangsúlyozza, hogy ezek nem mindennapos viseletre készült darabok, inkább kiállítási tárgyak. Így az áruk egyre csak emelkedik, aki egy Nike Air Mag Back to the Future BTTF modellt akar, az kis szerencsével 8-10 millió forintért csíphet el egyet. 

Az Adapt néven futó technológia azóta olcsóbb és könnyebben elérhető Nike cipőkben is feltűnt, a cipőfűzők feszességét egy mobilalkalmazáson keresztül lehet vezérelni; a felhasználók akár több, előre megadott beállítás közül is választhatnak.