A lédús, magas cukortartalmáról híres fajta egy fürtjéért már tavaly is rekordárat fizettek, de az idei első árverésen ez megdőlt: 1,3 millió jent (mintegy 4 millió forintot) ért meg a vevőnek a 900 grammos fürt, amelyen majdnem 30, pingponglabda méretű szőlőszem termett.

Az Isikava prefektúrában nemesített szőlő fürtjéért idén is a Hjakurakuszo cég – mely a prefektúrában három hagyományos japán fogadó, vagyis rjokan tulajdonosa – fizette a rekordárat. A vevő nevében ezúttal is egy nagykereskedő licitált a kanazavai nagybani piacon.

A semmiből teremtett rekorder

A Ruby Roman története még 1995-ben kezdődött Japánban, amikor Isikava prefektúra földművesei ki akartak fejleszteni egy nagy szemű szőlőfajtát, lehetőleg vöröset. 14 év kitartó munkája végül meghozta a gyümölcsét (szó szerint), és a 2000-es évek végén piacra dobták a ma ismert Ruby Romant.

Egy fürt vörös szőlő csak akkor kaphatja meg a Ruby Roman nevet, ha minden szem legalább 20 grammos, és a cukortartalmuk meghaladja a 18 százalékot. Már ezek is szigorú szabályoknak számítanak, de ezen felül is van egy prémium kategória. Itt a szemeknek már 30 grammot kell legalább nyomnia, és az egész fürtnek legalább 70 dekásnak kell lennie.

2017-ben már 3,37 millió forintot ért egy fürt, azaz egy szem szőlő 113 ezer forintba került.

Szakamoto Micutaka, a cég főszakácsa azzal indokolta a hatalmas összegű vételárat, hogy ösztönözni szeretnék a japán mezőgazdasági termelőket.