Dánia fővárosában, Koppenhágában található az Amager Bakke nevű erőmű. Nemzetközi hírnevét annak köszönheti a szemetet energiává alakító létesítmény, hogy sportkomplexumként is üzemel: a legnagyobb épület tetejéről egy lejtős, zöld felület indul az utcaszint felé, melyen 450 méter hosszan síelni is lehet, télen és nyáron egyaránt.

A világ legmagasabb mászófala épül Európa egyik legmenőbb épületén 1

A síelés mellett természetesen a hegymászást is gyakorolhatják az erre vevők, hamarosan pedig újabb attrakcióval bővül a sportközpont-részleg: az erőmű homlokzatán kap helyet ugyanis a világ legmagasabb mászófala. A 85 méter magas és 10 méter széles részen a legbátrabbak akár a sípálya tetejéig is felmászhatnak, majd akár le is szlalomozhatnak, miután a mászófelszerelést sílécre cserélték.

A világ legmagasabb mászófala épül Európa egyik legmenőbb épületén 2

A látványosság, mely előreláthatólag még idén megnyílik, ugyanannak a cégnek a munkája, amely az egész komplexumot megálmodta. Így az attrakció nem üt el az erőmű épületétől, legalábbis ami a dizájnt illeti. A Walltopia nevű mászófalhoz 55 tonna rozsdamentes acélt és 24 tonna üvegszálas műanyagot, illetve plexit használtak fel. Utóbbi alkotóelemre azért volt szükség, hogy azokon az ablakokon is bejusson a fény az épületbe, melyeket eltakar az 1200 négyzetméteres mászófal.

A világ legmagasabb mászófala épül Európa egyik legmenőbb épületén 3

A fal négy darab húszméteres szakaszból fog állni. Minden egyes szakasz nehézségi szintje más lesz: minél magasabbra jutnak a mászók, annál nagyobb kihívással állnak majd szemben.